Άφιξη στη Σίφνο. Γράφει η Μαρία Άνθη

Μια μοναδική ιστορία θα γράψετε στο ημερολόγιό σας για τη μυθική Σίφνο, σαν θα περιγράψετε την περιήγησή σας, η διαδρομή πάντα έχει την αξία και η πρώτη ματιά στην άφιξη. Ύστερα έρχεται η χαρά αυτή που ο ξένος θα απολαύσει, είναι του ξένιου Δία, της χώρας του ήλιου και της θάλασσας!

 

                  

 

Η Σίφνος είναι νησί των Κυκλάδων και ανήκει στην περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου. Βρίσκεται μεταξύ Κιμώλου και Σερίφου. Μια μέρα αποφασίσαμε να την επισκεφθούμε, οι πρώτες εικόνες που αντικρίσαμε ήταν μαγευτικές ένα απέραντο λευκό και γαλάζιο, η διαδρομή ήταν ευχάριστη, η θέα πανέμορφη με τους γλάρους παρέα πότε στη πρύμνη και πότε στη πλώρη να μας συντροφεύουν στον προορισμό μας.

Στο δρόμο ανοίξαμε το χάρτη θέλαμε να μάθουμε για αυτό το νησί. Πάει κανείς από τον Πειραιά. Απέχει περίπου 130 χιλιόμετρα ή 80 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά.

 

 

Το σημερινό όνομά της πήρε από τον Σίφνο, γιο του μυθικού αττικού ήρωα Σουνίου. Όπως πληροφορηθήκαμε έχει έκταση 73,942 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχει μήκος 15 χιλιόμετρα και πλάτος 7,5 χιλιόμετρα. Η ακτογραμμή της είναι περίπου 70 χιλιόμετρα. Οι δε παραλίες με άμμο ολόχρυση πεντακάθαρες και ήρεμες.

Η Σίφνος έχει μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική. Στο νησί σήμερα λειτουργούν αρκετά αγγειοπλαστεία, τα οποία συνεχίζουν την παράδοση,  το δε, κλίμα της Σίφνου είναι εύκρατο, όπως όλων των Κυκλάδων και το έδαφός της εύφορο.

Η Σίφνος κατά τον Πλίνιο, ονομαζόταν Μερόπη και Ακίς ενώ κατά τον Στέφανο Βυζάντιο,  Μερόπη. Διοικητικά η Σίφνος υπάγεται στην επαρχία Μήλου. Σήμερα κατοικούν πολλοί άνθρωποι εκεί, χειμώνα και καλοκαίρι. Στη Σίφνο λειτουργούν  Νηπιαγωγεία,  Δημοτικό σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο.

 

Άλλες χρήσιμες πληροφορίες έχουμε για τη Σίφνο από την αρχαιότητα όπου είχε γίνει πολύ γνωστή από τα χρυσωρυχεία και αργυρωρυχεία της, από τα οποία οι Σίφνιοι είχαν γίνει πολύ πλούσιοι. Γύρω στο 525 π.Χ., οι Σίφνιοι δημιούργησαν στους Δελφούς ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του ιερού, τον Θησαυρό των Σιφνίων.

 

Σύμφωνα με ιστορικές πληροφορίες,  το έδαφος της Σίφνου είναι πλούσιο από  πετρώματα όπως γρανίτη, αργιλώδη ψαμμίτη λίθο, ασβεστόλιθους κ.λ.π. Είναι πλούσιο και σε ορυκτά και σε μεταλλεύματα έχει σίδηρο μαγγάνιο μαγνήσιο, μόλυβδο χαλκό, γαληνίτη και στην αρχαιότητα είχε μεταλλεία χρυσού και αργυρού. Από τα λατομεία του Σιφναίου Λίθου, είχαν τα επιτραπέζια σίφνια ποτήρια. Όπως κάθε τόπος έχει τα προϊόντα του έτσι και η Σίφνος. ΄

 

      

 

Πηγαίνοντας προς τη Σίφνο, ανοίξαμε και λεξικό αλλά και ένα ταξιδιωτικό βιβλίο, να δούμε και να μάθουμε κι άλλα για αυτό το «θαυματουργό» νησί πρωτεύουσα του οποίου είναι η Απολλωνία.  Μάθαμε πολλά και χρήσιμα και νιώσαμε υπερήφανοι για το τόπο μας και ιδιαίτερα για το νησί αυτό του Αιγαίου.

Στη Βικιπαίδεια, μαθαίνουμε το εξής καταπληκτικό, ότι: «Νοτιοανατολικά της σημερινής Απολλωνίας, στο λόφο του Αγίου Ανδρέα βρίσκονται διπλά τείχη προελληνικής Ακρόπολης, που αποδεικνύουν την ύπαρξη πόλης από εκείνη την εποχή αγνώστου όμως ονόματος.

Το εξωτερικό τείχος μοιάζει με εκείνο της Τροίας και της Μυκηναϊκής  εποχής.  Στο ίδιο σημείο βρέθηκαν πολλά αγγεία και τάφοι της ίδιας ιστορικής περιόδου.

Πρώτοι κάτοικοι του νησιού πιθανολογούνται οι Κάρες και οι Κρήτες. Ο Ηρόδοτος θεωρεί ότι ήταν οι Ίωνες, άποικοι των Αθηναίων. Στους κλασικούς χρόνους στο νησί υπήρχε σπουδαία πόλη που ο Ηρόδοτος την αποκαλεί Άστυ, που εντοπίσθηκε στη σημερινή θέση Σεράλια ή Κάστρο (στα ανατολικά). Στη πόλη αυτή υπήρχε Πρυτανείο, Λευκόφρυξ Αγορά, κτισμένη από παριανό λευκό μάρμαρο, μεγάλος ναός και θέατρο του Διονύσου.»

 

             

 

Ωστόσο όμως εμείς ψάχναμε για παραλίες θέλαμε να απολαύσουμε τα τοπία και σε λίγο θα φθάναμε κι έτσι ανοίξαμε και πάλι το διαδίκτυο κι  όπως μας πληροφορεί ο παγκόσμιος ιστός: Οι σημαντικότερες παραλίες βρίσκονται στο Γλυφό, στη Φασολού, στο Φάρο, στα Σεράλια (η παραλία του Κάστρου και το αρχαίο λιμάνι της Σίφνου), στην Πουλάτη, στο Αποκοφτό, στα Βρουλίδια, στη Χερρόνησο (ή Χερσόνησο), στον Πλατύ Γιαλό, στις Καμάρες και στο Βαθύ. Πολλά τα έδειχναν και στο χάρτη, ένας χάρτης πάντα είναι απαραίτητος, είναι κάτι σαν πυξίδα. Ξέρεις πού βρίσκεσαι. Ανά πάσα στιγμή τον ανοίγεις.

 

                   

 

Πάρτε φωτογραφική λοιπόν  μηχανή ή ένα καλό κινητό έτσι ώστε να φτιάξετε ένα καλό φωτογραφικό αρχείο από αυτό το υπέροχο νησί. Τόσοι και τόσοι το επισκέφθηκαν πόσες αναμνήσεις άραγε να είχαν αφού  κάθε εποχή έχει και τη χάρη της.

Ένας χάρτης θα  βοηθήσει πολύ για κάθε διαδρομή σε κάθε σημείο, κι ένα παγούρι με νερό και μεγάλο καπέλο ιδιαιτέρως το καλοκαίρι.

 

                  

 

Τα λευκά σπίτια οι δρόμοι τα σοκάκια κι η πρωτεύουσα είναι ιδιαίτερα όμορφα με νησιώτικο κυκλαδίτικο άρωμα και μυρωδιά αλμύρας. Μια άλλη διακόσμηση και μια άλλη αρχιτεκτονική ενώ σημαντικό ρόλο στη ζωή της Σίφνου κατείχε και κατέχει η αγγειοπλαστική. Στην ανάπτυξη της αγγειοπλαστικής συνέβαλε η γεωλογική σύσταση του νησιού, η οποία είναι πλούσια σε άργιλο.

Η Σίφνος είναι λαμπερή πολύ ιδίως  το καλοκαίρι τότε πήγαμε κι εμείς ήμασταν μια καλή παρέα και η άφιξη, σε αυτό το «μυθικό» μέρος, θεαματική! Θέλαμε όλα να τα θαυμάσουμε… Οι πρώτες εικόνες από την άφιξη στη Σίφνο έμειναν για πάντα στην καρδιά μας.

Το καλοκαίρι παραθερίζουν πολλοί στο νησί, μαζεύονται πολλά σκάφη από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κρουαζιέρες και το λιμάνι είναι πάντα γεμάτο.

Η διαδρομή ήταν όνειρο, τραβήξαμε πολλές φωτογραφίες τις ακτές τις παραλίες και τη άφιξή μας από το καράβι.

Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο της συντάκτριας.

 

                   

 

                    

 

 

                      

 

                            

 

Post Author: athensupdategr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *