Η Σεφ Γιολάντα Γκόνιο προτείνει! Σαρδέλες ψητές με βλήτα και αλμυρίκια. Πρόταση απολαυστική για εσάς και τους φίλους σας… Είναι ένα πιάτο της εποχής με λίγες θερμίδες, γεμάτο αρώματα και πλούσια γεύση σαρδέλας που θα νοστιμίσει τη ζωή σας όπου κι αν βρεθείτε τις ζεστές ημέρες του θέρους.
Υλικά για 6 άτομα
ΓΙΑ τις σαρδέλες
1/2 κιλό φρέσκες σαρδέλες καθαρισμένες από τα κεφάλια και την κεντρική ραχοκοκαλιά
και ανοιγμένες στη μέση
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι 3 με 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
ΓΙΑ τα χόρτα
200 γρ. αλμυρίκια
1 σκελίδα σκόρδου ελαφρά κοπανισμένη
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΓΙΑ το λαδολέμονο
1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
χυμός από 1/2 λεμόνι
1 κουτ. σούπας κάπαρη ξαλμυρισμένη και ψιλοκομμένη
3 στήμονες σαφράν διαλυμένοι σε 2 κουτ. σούπας ζεστό νερό
1 κουτ. σούπας μαϊντανός [ τα φύλλα] χοντροκιμμένος
1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη τριμμένη
Εκτέλεση
ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ
Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και αφήνουμε το μείγμα κατά μέρος
ΧΟΡΤΑ
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, που κοχλάζει ρίχνουμε τα χόρτα και τα ζεματίζουμε για 3 με 4 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με νερό και παγάκια, για να κρυώσουν αμέσως και να κρατήσουν το ζωηρό πράσινο χρώμα τους τα σταγγίζουμε ξανά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, κατά προτίμηση με βαρύ πάτο και σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε το σκόρδο στο ελαιόλαδο για 1 λεπτό προσέχοντας να μη μαυρίσει γιατί πικρίζει. Προσθέτουμε και τα στραγγισμένα χόρτα και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά Νοστιμίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΣΑΡΔΕΛΕΣ
Προθερμαίνουμε το γκριλ, σε δυνατή φωτιά. Πλένουμε τις σαρδέλες καλά και τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί τις αλείφουμε με το ελαιόλαδο, τις πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι και τις ψήνουμε στο πιο ψηλό ράφι του φούρνου και από τις δύο πλευρές για 3 με 5 λεπτά συνολικά.
Σερβίρουμε τις σαρδέλες με τα χόρτα και περιχύνουμε με το λαδολέμονο.