Η ΣΕΦ GIOLANDA GONIO ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ! ΛΑΒΡΑΚΙ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΟΤΟΥ

Προετοιμασία 1 ώρα – μαγείρεμα περίπου 15 λεπτά

Λαβράκι με αγκινάρες και σάλτσα καρότου – Είναι υπέροχο, γευστικότατο και με λίγες θερμίδες, ιδανικό φαγητό για τις θερμές μέρες του καλοκαιριού αφού είναι χορταστικό και συνάμα πολύ δροσιστικό με τα λαχανικά του και τις αρωματικές του γεύσεις!

 

 

                 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

                  ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΙ

4 λαβράκια 300 γρ. περίπου το καθένα καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 μέτριο καρότο σε πολύ λεπτές ροδέλες

χυμός από 4 λεμόνια

8 μέτριες αγκινάρες

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 κουτ. σούπας ούζο

1 φλυτζ. τσαγιού ζωμός λαχανικών

1/2κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

3 κουτ. σούπας μάραθο ψιλοκομμένο

 

            ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΟΤΟΥ

600 γρ. καρότα

2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

4κουτ. σούπας ελαιόλαδο

 

           ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ

1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

χυμός απο1 λεμόνι

1κουτ γλυκού μέλι θυμαρίσιο

1 κουτ. γλυκού μουστάρδα ντιζόν

σαφράν διαλυμένο σε 1 κουτ σούπας ζεστό νερό

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

 

         ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ- ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ

χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και αφήνουμε κατά μέρος

            ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΟΤΟΥ

Περνάμε τα καρότα από τον αποχυμωτή η τα λιώνουμε στο μπλέντερ και τα σουρώνουμε κρατάμε το χυμό τους τον οποίο σιγοβράζουμε σε μία κατσαρόλα μέχρι να μειωθεί στο μισό. Τον χτυπάμε στο μπλέντερ με το χυμό λεμονιού και προς το τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά το λάδι. Διατηρούμε τη σάλτσα χλιαρή.

 

 

          ΨΑΡΙ – Εκτέλεση

Αλατίζουμε ελαφρώς τα φιλέτα του ψαριού τα σκεπάζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο.

Ρίχνουμε το καρότο σε ένα μπολ με νερό, παγάκια και λίγο από το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 15 λεπτά Γεμίζουμε ένα άλλο μπολ με κρύο νερό και ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες από τα σκληρά φύλλα και τα κοτσάνια και αφαιρούμε το χνούδι από το εσωτερικό τους με ένα κουταλάκι. Τις κόβουμε στην μέση και έπειτα σε λεπτές φέτες και τις ρίχνουμε στο μπολ με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.

Ζεσταίνουμε τη 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι που να μπαίνει στο φούρνο και σοτάρουμε όλα τα κρεμμυδάκια για 4 λεπτά. Στραγγίζουμε και σκουπίζουμε τις αγκινάρες και τις προσθέτουμε στο τηγάνι με τα κρεμμύδια. Τις σοτάρουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε το ούζο τον μισό ζωμό η το νερό τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο.

Μαγειρεύουμε για 4 έως 5 λεπτά προσθέτοντας κάθε τόσο λίγο από τον υπόλοιπο ζωμό η το νερό ώστε να μη στεγνώσει το φαγητό.

Προθερμαίνουμε το γκριλ σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε κατά μέρος. Προθερμαίνουμε το γκριλ σε δυνατή φωτιά. Βγάζουμε τα φιλέτα ψαριών από το ψυγείο τα αλατοπιπερώνουμε και τα αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Τα πασπαλίζουμε με λίγο μάραθο και τα στρώνουμε στο τηγάνι, πάνω από τις αγκινάρες με το δέρμα προς τα πάνω. Μεταφέρουμε το τηγάνι στο γκριλ και ψήνουμε το φαγητό για 3 με 5 λεπτά στο ψηλό ράφι του φούρνου.

Μοιράζουμε τις αγκινάρες με το ζουμί τους σε πιάτα. Περιχύνουμε με λίγο λαδολέμονο και από πάνω βάζουμε τα φιλέτα του ψαριού τις ροδέλες του καρότου στραγγισμένες και το υπόλοιπο μάραθο. Περιχύνουμε και πάλι με λίγο από το λαδολέμονο και τέλος με τη σάλτσα καρότου και σερβίρουμε

Post Author: athensupdategr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *