Μια ματιά στην Αθήνα μετά τον COVID19

Γράφει η Μαρία Άνθη

maria-anthi-erntogan-metanasteutiko-athensupdategr

 

Θα έλεγε κανείς ότι αυτό είναι το χρονογράφημα μας όταν βγήκα έξω ύστερα από μια εβδομάδα εγκλεισμού λόγω της επέλασης του κορωνοϊού. Βγαίνεις στους δρόμους και οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές. Ερημωμένη πόλη η Αθήνα μετά τα νέα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Οι δρόμοι άδειοι και όσοι κυκλοφορούν φέρουν πάνω τους το απαραίτητο έντυπο προορισμού τους. Όπως άλλωστε έκανα κι εγώ.

 

Η αστυνομία κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και όσοι πάνε για τα άκρως απαραίτητα ψώνια, φοράνε γάντια και μάσκες, το μέτρο τηρούν και οι οδηγοί. Βγαίνεις έξω περνάς τα φανάρια και έρχεσαι αντιμέτωπος με το περιπολικό. Στα φαρμακεία ένας- ένας θα εξυπηρετηθεί και στα σούπερ μάρκετ θα περιμένεις στην ουρά. Μέχρι στιγμής οι θάνατοι έφθασαν τους 22 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 800.

 

Τα καταστήματα έβαλαν λουκέτο, τα σχολεία τα γυμναστήρια, τα φροντιστήρια, τα θέατρα, οι υπηρεσίες, οι εκκλησίες και οι επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία μένουν στο σπίτι κατόπιν οδηγιών λόγω κορωνοϊού για την ανάσχεση μετάδοσης του. Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες διέκοψαν τα δρομολόγιά τους. Οι πτήσεις προσωρινά έχουν διακοπεί κι αυτές. Κι όσοι καταφθάνουν από το εξωτερικό τίθενται σε καραντίνα ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Και να ήταν μόνο αυτά; Στα νέα μέτρα εντάχθηκε και η εξυπηρέτηση στις τράπεζες καθώς οι κανόνες ασφαλείας σε στέλνουν κατευθείαν στο ATM. Με λίγα λόγια η αγορά παραλύει μέρα με τη μέρα και η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη με ότι αυτό συνεπάγεται. Βέβαια για το καλό μας όλα αυτά και για την προστασία των συμπολιτών μας. Και μέχρι εδώ όλα κατανοητά.

 

Όλοι αναρωτιούνται όμως τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, περιμένουν να βρεθεί το πολυπόθητο φάρμακο ή το χάπι που θα σταματήσει την πανδημία παγκοσμίως. Εκατοντάδες οι θάνατοι στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία. Η Αγγλία και άλλες προηγμένες χώρες δεν πάνε πίσω και το υγειονομικό σύστημά τους έδειξε ότι δεν μπορεί να αντέξει τον ιό καθώς αυξάνεται ραγδαία. Τούτο σημαίνει ότι χρειάζονται κι άλλες επενδύσεις για την υγεία. Πανδαιμόνιο στης Ηνωμένες Πολιτείες και τα νέα που καταφθάνουν απογοητευτικά. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε που έλαβε εγκαίρως μέτρα.

Βρισκόμαστε σε εγρήγορση ωστόσο όμως παγκοσμίως και όχι μόνο εδώ σε εμάς, το τι μέλει γενέσθαι παραμένει άγνωστο. Κανένας αναλυτής δεν μπορεί να κάνει καμία έγκυρη πρόβλεψη. Ο ιός είναι απρόβλεπτος κι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής του, είναι να μένουμε σπίτι κι από ότι φαίνεται το μέτρο απέδωσε. Τούτες τις ώρες πολλά γράφονται και πολλά λέγονται ωστόσο και ο πιο ανίδεος αντιλαμβάνεται πώς είμαστε σε πόλεμο με έναν πανίσχυρο, αόρατο, επικίνδυνο και θανάσιμο εχθρό. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλοϊκά και δεν είναι ώρα για κριτική για έναν ιό που δεν το γνωρίζουμε και ερχόμαστε αντιμέτωποι για πρώτη φορά και μάλιστα σύμφωνα με τα στατιστικά ένας στους δέκα φέρει το μολυσματικό COVID 19.

 

Είναι πολύ νωρίς για κάθε πρόβλεψη στην οικονομική ζωή της κάθε πόλης και στη παγκόμια αγορά μετά την επέλαση του κορωνοϊού. Ωστόσο δεν έλειψαν και τα ευτράπελα μέσα στο πανικό μιας Ε.Ε Η σκέψη από ποιά χώρα θα δεχθούμε βοήθεια και από ποιά όχι, καλύτερα να περιττεύει… Από τη βόλτα μου, σε ένα γρήγορο ρεπορτάζ στο φαρμακείο, μια γυναίκα ζήτησε μάσκες και δεν υπήρχαν γιατί όπως η ίδια μου είπε η Κίνα θα έστελνε ένα εκατομμύριο και η Μέρκελ απαγόρευσε προς το παρόν την αποστολή τους. Σύμφωνα με τη Γενική γραμματεία ενημέρωσης και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού εκπροσώπου, πλέον το υλικό αυτό καθώς και μάσκες και άλλες προμήθειες για την ατομική προστασία ήδη έχει ξεκινήσει να παραλαμβάνεται κάνοντας λόγο μάλιστα για ψευδείς ειδήσεις και άλλων αναρτήσεων από το διαδίκτυο την ώρα που η χώρα δίνει σκληρή μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς καλπάζει ο κορωνοϊός σε όλον το κόσμο.

Όσο για την ουρά στα σούπερ μάρκετ η αναμονή φέρνει εντάσεις. Συνηθισμένο το φαινόμενο με αυτούς που περιμένουν. Κι όταν μιλήσεις μαζί τους θα μάθεις

πολλά και διάφορα. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε απροετοίμαστοι για μια τέτοια εξέλιξη και ας ευχηθούμε πως όπως ήλθε ο κορωνοϊός έτσι και θα φύγει. Η ζωή μας, να κυλήσει πάλι όμορφα και να ξαναβρεί το ρυθμό της. Σύνεση χρειάζεται…

Όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα είναι καθοριστικά για να είναι αποτελεσματική η υγειονομική διαχείριση του προβλήματος.

 

 

Εικόνες από τους δρόμους της Αθήνας

Οι φωτογραφίες είναι από μια γρήγορη ματιά στους δρόμους της Αθήνας όπου έριξα και απαθανάτισα τους συμπολίτες μας, τηρώντας όλους τους κανόνες δεοντολογίας. Εννοείται ότι άδειοι είναι οι δρόμοι και μέρα και νύχτα, όσο για τους τολμηρούς θα έλεγα πως κάθε μέρα εκλείπουν το πήραν το μήνυμα της επικινδυνότητας του Κορωνοϊού. Άδειες κι οι πλατείες..

 

Post Author: athensupdategr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *