Κοινωνική Αγορά Καθολικής Συμμετοχής. Γράφει η Μαρία Άνθη

 

Μια νέα επαναστατική μέθοδος αλληλεπίδρασης της κοινωνίας των πολιτών, αποτελεί η πλατφόρμα με τον Βασίλη Τακτικό, κατάλληλη να δημιουργήσει νέους πόρους χωρίς μεσάζοντες μόνο με τη συνεργασία και τη συναλλαγή στην κοινωνική αγορά ενός νέου οικονομικού περιβάλλοντος που αξίζει κανείς να γνωρίζει τις λέξεις στην ουσία τους, ώστε να είναι προς όφελος του . Αυτός είναι ο μη κερδοσκοπικός τομέας της οικονομίας, το σχέδιο του οποίου υπηρετεί μια αρχή της κοινωνικής οικονομίας, που είναι η μείωση του κόστους των συναλλαγών.

 

                                      

 

Το γεγονός ότι παίρνει κανείς την πρωτοβουλία για μια πλατφόρμα καθολικής συμμετοχής αυτό ανάγεται στην κοινωνική αγορά απ’ όπου μπορεί κανείς να αντλήσει πολλές λέξεις κλειδιά για την κοινωνία των πολιτών, όταν πρόκειται για μια πλατφόρμα ιντερνετική κοινού εκθεσιακού χώρου, προϊόντων και υπηρεσιών των κοινωνικών επιχειρήσεων.

Μια τέτοια είδαμε πρόσφατα να δημιουργείται υπό την αιγίδα του ΙΝΜΕΚΟ και ο Βασίλης Τακτικός ο οποίος είναι ο διαχειριστής μας είπε: “ Η διαδικασία είναι σε ανοιχτή διαβούλευση με πολλούς φορείς και κάθε Δευτέρα γίνονται συζητήσεις πάνω σε αυτό το θέμα. Η πρόταση, αφορά μια κοινή υποδομή επικοινωνίας συμβουλευτικής στήριξης και προώθησης πωλήσεων χωρίς μεσάζοντες. Πρόκειται γα μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, όπως εκείνα της διατροφής μέχρι και υπηρεσίες που αφορούν την παραγωγή πληροφορίας και γνώσης δημιουργώντας μέσω της συμμετοχής αυτής, κυρίως νέους πόρους”.

Τούτο σημαίνει ότι το κλειδί της δυναμικής έγκειται στο γεγονός ότι το θεσμικό υποκείμενο, των κοινωνικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών γίνεται προϊόν.

Οι συμμετέχοντες δηλαδή στο διαδικτυακό περιβάλλον δημιουργούν προϊόν, μέσα από τη συνεργασία και συναλλαγή.

Ο Βασίλης Τακτικός μας λέει ακόμη ότι: “ Δεν πρόκειται για ένα ακόμη πόρταλ είτε ιστοχώρο ή ένα ακόμη zoom, ούτε για ένα απ΄’ο e-shop τέτοια υπάρχουν κατά εκατοντάδες. Συγκεκριμένα αφορά μια πλατφόρμα καθολικής συμμετοχής όπου εκεί, συσσωρεύονται και διακινούνται ένα τεράστιο μέγεθος πληροφοριών και γνώσης Στο διαδίκτυο γνωρίζουμε ότι υπάρχει, η δυνατότητα πέρα από την ιδιωτική οικονομία, η διαχείριση των συνόλων όπως συμβαίνει π.χ με την wikipedia. Και βέβαια στο face book, και τη google που αξιοποιούν επιχειρηματικά οι ιδιώτες. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά της κοινωνικής αγοράς του μη κερδοσκοπικού τομέα της οικονομίας όπου εκλείπουν οι μεσάζοντες κι αυτό είναι το καταλυτικό στοιχείο γιατί εδώ η πρωτοβουλία αυτή μοιάζει με την αειφορική ενέργεια από τον ήλιο. Μπορεί να αντλείται σχεδόν δωρεάν προς όφελος της κοινωνίας. Προϊόντα δηλαδή για μια μεγάλη κοινότητα. ”

Σύστημα εννοούμε εδώ, αυτό με την συστημική θεωρία και συνεχίζει ο ίδιος να μας εξηγεί πώς λειτουργεί αυτό, το σύστημα στην μεγάλη αυτή κοινότητα:“ Έχουμε μια μεγάλη κοινότητα με ένα ανατροφοδοτούμενο σύστημα φόρτιση, διανοητική και κοινωνικού κεφαλαίου. Άϋλες αξίες με μηδαμινό κόστος, μετασχηματίζονται σε προϊόντα. Το κλειδί είναι η εύκολη πρόσβαση για τον καθένα και κυρίως για τους θεσμούς αλληλεγγύης ώστε να επικοινωνήσουν με όλο το φάσμα του εθελοντισμού”.

Είναι κατανοητό πλέον ότι οι συνθήκες ζωής επιτάσσουν μια άλλη τάση στην αγορά των συναλλαγών και του εμπορίου κι αυτό γίνεται όλο και με πιο γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια μέσω των νέων τεχνολογιών. Η οικονομία μεταβαίνει σε νέο περιβάλλον και είναι πιο άμεση. Από όλη αυτή τη διαδικασία ωφελούνται κατά ένα μεγάλο ποσοστό μόνον οι πολίτες καθώς δημιουργείται προϊόν. Σύστημα με την συστημική θεωρία είναι το όλον. Το όλον εδώ είναι πολύ σημαντικότερο από το άθροισμα των μερών του, δηλαδή αν σε ένα σύστημα μέσα έχουμε στο σύνολο ολότητα που λειτουργεί συστημικά δεν είναι μόνο το άθροισμα που λειτουργεί εκεί, αλλά και το δυναμικό μιας επιχείρησης. Κι είναι δυνατόν να πολλαπλασιάζεται με τη συμμετοχή και μόνο.

Αν βάλουμε όλες τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών μαζί, σε μια πλατφόρμα, δημιουργείται ένα προϊόν γιατί από τα προϊόντα που κυκλοφορούν πάνω από το 50% είναι άϋλες αξίες. Ένα άλλο κλειδί, είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία καταργείται ο διαχωρισμός, παραγωγού – καταναλωτή ενώ γίνεται η διαμεσολάβηση. Όπως μας επεσήμανε ο Βασίλης Τακτικός, : “ Αυτό έχει ως συνέπεια όπως έχω ξαναπεί, να μειώνεται το κόστος των προϊόντων και των υπηρεσιών προς όφελος του πολίτη, άρα το σχέδιο αυτό υπηρετεί μια αρχή της κοινωνικής οικονομίας που είναι η μείωση του κόστους των ανταλλαγών είτε συναλλαγών μέσα σε μια οικονομία Σκεφτείτε, ότι καθημερινώς μας βομβαρδίζουν οι εταιρίες να αγοράσουμε φθηνό ρεύμα. Αυτό που δεν γνωρίζουμε καλά είναι ότι μπορούμε να έχουμε σχεδόν δωρεάν ρεύμα. Αυτό μπορεί να γίνει με την αειφόρο ενέργεια και τις ενεργειακές κοινότητες και αυτό έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ίδια την παραγωγή”.

 

                                     

Ασφαλώς εδώ πρόκειται για την ίδια τη παραγωγή και τη δημιουργία πλούτου, σε ένα νέο περιβάλλον που ανοίγεται μπροστά μας. Για τους πολίτες αυτό σημαίνει εισόδημα. Το σύστημα αυτό λοιπόν δεν λειτουργεί με την κάθετη λογική, αλλά λειτουργεί οριζοντίως και έχει ομοσπονδιακό χαρακτήρα διοίκησης. Η κάθε επιμέρους σύμπραξη, φροντίζει να ανεβάζει και να διαχειρίζεται στο διαδικτυακό περιβάλλον το δικό της υλικό και να το προβάλει έτσι όπως θα το προβάλλει μέσα σε έναν εκθεσιακό χώρο.

Έτσι εκατοντάδες και χιλιάδες χρήστες θα λέγαμε ότι γίνονται ταυτόχρονα δημιουργοί- παραγωγοί και καταναλωτές. Εν τέλει όλη η πρόταση αυτή, αποτελεί μια επινόηση της κοινωνικής επιχείρησης. Έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν οι πολίτες με βάση αυτό το σχέδιο το διαδικτυακό, γι αυτό θα πρέπει να δώσουν σημασία πάνω από όλα στη συμμετοχή, να είναι αυτή καθολική. Τα τεχνικά ζητήματα θα αντιμετωπιστούν στην συνέχεια. Το προαπαιτούμενο είναι η θεσμική κοινωνικοποίηση αυτή είναι η βάση και υπάρχουν άπειρες τεχνικές να αντιμετωπίσει κανείς την συγκεκριμένη περίπτωση.

 

 

 

 

Ο Βασίλης Τακτικός είναι πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας βιβλίων κοινωνικής οικονομίας.
Είναι συντονιστής του Πανελλήνιου παρατηρητηρίου και δικτύου αλληλέγγυας οικονομίας και βασικός εισηγητής στα συνέδρια του χώρου. Τελευταία αρθρογραφεί στο Times news.

Το ΙΝΜΕΚΟ παρέχει θεωρητική επιστημονική και πρακτική υποστήριξη στη Πανελλήνια Σύμπραξη κοινωνικής οικονομίας ΠΕΣΚΟ ενώ, συνεργάζεται για τα θέματα αυτά με Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο θεσμοθετημένο «Ανοικτό Συνέδριο της κοινωνίας Πολιτών για την κοινωνική οικονομία». Οι δράσεις του ΙΝΜΕΚΟ είναι σχεδιασμένες ώστε να παρέχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και τις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών εφαρμοσμένες καινοτόμες προτάσεις και μεθοδολογίες για να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ανεργία, η επιδείνωση του περιβάλλοντος και αλλά κοινωνικά προβλήματα.

Post Author: athensupdategr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *