Η Δεινή θέση του Ερντογάν, γιατί οι Επενδυτές Εγκαταλείπουν την Τουρκία. Γράφει η Μαρία Άνθη

 

 

Η κίνηση του Τραμπ, να μην απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα, τον οποίο κατηγορεί ότι υποβοήθησε το πραξικόπημα, προκάλεσε την πτώση της Τούρκικης λίρας*  με αυξημένους τους δασμούς στο τούρκικο ατσάλι και αλουμίνιο που επιβλήθηκαν από τον Τραμπ. Ο Ερντογάν μετά τα επίπεδα ρεκόρ της υποτίμησης, βρίσκεται σε δεινή θέση με πιθανή τη προσφυγή του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τη λίρα και τη Τουρκία.

 

Ο Ερντογάν από τη μια μεριά είναι σε ανοιχτό μέτωπο με τη Συρία, τη Λιβύη και τώρα δημιουργεί ένταση με την Ελλάδα, από την άλλη μεριά έχει τεράστιο πρόβλημα στο εσωτερικό της χώρας του. Η εσωτερική οικονομική του πολιτική παραπαίει. Είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Τούρκικη οικονομία χρειάζεται επειγόντως περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια ενίσχυση για να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση και το θέμα είναι πού θα τα βρει αυτά και ποιος μπορεί να του δανείσει στην κατάσταση που βρίσκεται.

Βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, χρειάζεται πόρους γιατί έχει πρόβλημα ρευστότητας. Έχει ήδη απευθυνθεί στον Ντόναλντ Τραμπ, να τον βοηθήσει να δανειστεί από την Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής, όμως ο Τραμπ δυσκολεύεται τόσο από τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα του με το COVID-19 , όσο και από το κογκρέσο το οποίο είναι αντίθετο με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Το Αιγαίο βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο μιας πολιτικής που έχει αναπτύξει με τις αλλεπάλληλες εντάσεις, ώστε να βρει μια εξωτερική διέξοδο και επιτυχίες. Βέβαια το οικονομικό του πρόβλημα δεν θα το λύσει με το Αιγαίο διότι για να βρει έσοδα – από τεχνικής άποψης και μόνο – θα χρειαστεί τουλάχιστον δέκα χρόνια, ένα διάσημα πολύ μεγάλο και είναι αβέβαιο με τις διεθνής συγκυρίες αν θα καταλήξει να βρει τη διέξοδο που τόσο επιθυμεί. Άρα προσκολλάται στο Αιγαίο ώστε να κερδίσει προς το παρόν τις εντυπώσεις.

Όσο για τον Τουρισμό, θα υποστεί μεγάλη πτώση, διότι η Ευρώπη έχει αποκλείσει τον Ερντογάν και οι απώλειες αναμένεται να είναι τεράστιες επειδή ένα μεγάλο μέρος των τουριστών που επισκεπτόταν την Τουρκία ήταν Γερμανοί. Άρα δεν μπορεί να βρει λύση.

Στο τέλος του Φθινοπώρου η μεγάλη πτώση θα φανεί, τώρα ακόμη η τουριστική περίοδος ακόμη δεν έχει ξεκινήσει να εκτυλίσσεται, βρίσκεται μπροστά μας.

Η Ελλάδα χάρη στα έγκαιρα μέτρα της στο θέμα του κωρονοϊού κατάφερε να είναι χώρα προορισμού, για πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει στην Τουρκία και θα βρεθεί σε χάος κατά το τέλος της τουριστικής περιόδου που θα αυξηθεί η ύφεση στην οικονομία της, καθώς τουλάχιστον 60 με 70 εκατομμύρια τουρίστες ήταν Γερμανοί.

 

*Η Τουρκική λύρα υπέστη ανυπολόγιστη ζημιά την περασμένη Τετάρτη, με υποτίμηση ρεκόρ έναντι των ξένων νομισμάτων και πιθανή τη προσφυγή της στο Δ.Ν.Τ. Με πτώση 1,4%, και φόβους για εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, το τουρκικό νόμισμα έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και δύο χρόνια, από τη νομισματική κρίση του 2018 χάνοντας το 17% της αξίας τους.

 

           

 

 

 

Post Author: athensupdategr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *