Στους Αθηναίους η αναμορφωμένη πλατεία Ομονοίας

Στους Αθηναίους η αναμορφωμένη πλατεία Ομονοίας

Τα αποκαλυπτήρια της αναμορφωμένης πλατείας Ομονοίας έγιναν από χθες το πρωί, ενώ στις 9.30 το βράδυ ετέθη σε λειτουργία το σιντριβάνι.  Η πλατεία Ομονοίας μετά από χρόνια παραδόθηκε στους πολίτες της.

Το εντυπωσιακό σιντριβάνι θα αποτελέσει «όαση δροσιάς» τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς το μέγεθός του αναμένεται να μειώσει τη θερμοκρασία σε σημαντική ακτίνα.

Το σιντριβάνι, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα σε όγκο νερού στην Ευρώπη. Συνολικά διαθέτει 188 δέσμες νερού και 177 υποβρύχιους προβολείς που δημιουργούν μια πανδαισία χρωμάτων.

Η αναμορφωμένη πλέον πλατεία Ομονοίας, με το σιντριβάνι στο κέντρο της μοιάζει, αλλά δεν είναι κυκλική, καθώς παραμένει η διάβαση για τους πεζούς που ενώνει την Πανεπιστημίου με την οδό Αγίου Κωνσταντίνου.

“Κάθε εμβληματικό σημείο της πόλης επαναφέρει το αποτύπωμά του στην καθημερινότητα και στον πολιτισμό της. Αυτό γίνεται και με την Ομόνοια που επιστρέφει στους πολίτες, όχι ως κόμβος διέλευσης αλλά ως σημείο αναφοράς και προορισμού.  Η Ομόνοια είναι ένα κομμάτι του ψηφιδωτού που δημιουργεί ο Μεγάλος Περίπατος. Το συμπληρώνει και το αναδεικνύει. Αισθανόμαστε υπερήφανοι για κάθε εκατοστό ελεύθερου χώρου που αποδίδεται στις Αθηναίες και στους Αθηναίους”, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Το περίφημο «Πεντάκυκλο», το έργο υδροκινητικής του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου. Εγκαταστάθηκε στην πλατεία Ομονοίας, το 2001, αφού είχε παρουσιαστεί στην Μπιενάλε της Βενετίας και λειτούργησε ελάχιστες φορές.

Η ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο κατέστη δυνατή μέσω της προσφοράς σημαντικών δωρητών όπως του «Κοινωφελούς Ιδρύματος  Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη», της «Fontana Fountains» που κατασκεύασε το σιντριβάνι και του ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» και της θυγατρικής του «ΤΟΜΗ».

Για την επαναλειτουργία του Γλυπτού του Ζογγολόπουλου καθοριστική ήταν η δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση.

Στην ολοκλήρωση του έργου συνέβαλαν επίσης οι εταιρείες «LANDCO ΕΠΕ», «AGROHOUM A.E.», «KERGON IKE» και «Green Code-Γ. Χ. Μπακούλας και ΣΙΑ Ε.Ε.»

Το περίφημο «Πεντάκυκλο», το έργο υδροκινητικής του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου

το πεντάκυκλο
Το Πεντάκυκλο του Γιώργου Ζαγγολόπουλου από το 2001

 

View this post on Instagram

θα βρεις». Τέλος της δεκαετίας του ‘50, ο πατέρας μου, για πρώτη φορά, παίρνει το ΚΤΕΛ για Αθήνα. Με μια καρό βαλίτσα στο χέρι, σήμα κατατεθέν ότι είναι από επαρχία, μετά από 7,5 ώρες, φτάνει στην Ομόνοια. Αντικρίζει ένα πολύβουο μελίσσι ανθρώπων. Ήμασταν παιδιά, αλλά θυμάμαι την περιγραφή: Πλανόδιοι πωλητές διαφήμιζαν την πραμάτεια τους, από τσατσάρες και τρανζίστορ μέχρι κουλούρια και σάμαλι. Τα περίπτερα ήταν τόσο γεμάτα από πράγματα που φοβόσουν ότι θα καταρρεύσουν. Άνθρωποι πήγαιναν στις δουλειές τους και πολλοί νέοι με την ίδια καρό βαλίτσα έψαχναν τον δρόμο τους. Στη μέση της πλατείας, ένα μεγάλο σιντριβάνι δρόσιζε την ατμόσφαιρα και ενίοτε και το πρόσωπό σου. Γύρισε την πλατεία τουλάχιστον 30 φορές. Εκεί που στάθηκε όμως και πέρασε δυο ώρες ήταν στις ηλεκτρικές σκάλες. Τις ανέβαινε και τις κατέβαινε, προσπαθώντας να σκεφτεί τι θα έγραφε στον πατέρα του, τον παπά, για να τις περιγράψει. Αισθανόταν, μας έλεγε, δεκαετίες μετά, πως αφού έφτασε εδώ, όλα είναι δυνατά. Στο σήμερα, που όλα τριγύρω αλλάζουν και που η κεντρική πλατεία της πόλης έχει πολλές σημειολογίες, ένα μένει ίδιο: Η αισιοδοξία της Ομόνοιας. Και η συμβολική της διάσταση ως απάντηση στην ανισότητα. Αυτή η πλατεία συνδέει το χθες με το σήμερα και το αύριο, την κάτω Αθήνα με την πάνω. Τη μνήμη και το όνειρο. Κι ως τέτοια μας ξανασυστήνεται, παντοτινό σύμβολο ελπίδας. #timelapse @alexmaragos https://youtu.be/sHJY4EoUUzg

A post shared by • Kostas Bakoyannis • (@kostasbakoyannis) on

 

 

Post Author: athensupdategr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *