Στους Αθηναίους η αναμορφωμένη πλατεία Ομονοίας

Στους Αθηναίους η αναμορφωμένη πλατεία Ομονοίας

Τα αποκαλυπτήρια της αναμορφωμένης πλατείας Ομονοίας έγιναν από χθες το πρωί, ενώ στις 9.30 το βράδυ ετέθη σε λειτουργία το σιντριβάνι.  Η πλατεία Ομονοίας μετά από χρόνια παραδόθηκε στους πολίτες της.

Το εντυπωσιακό σιντριβάνι θα αποτελέσει «όαση δροσιάς» τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς το μέγεθός του αναμένεται να μειώσει τη θερμοκρασία σε σημαντική ακτίνα.

Το σιντριβάνι, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα σε όγκο νερού στην Ευρώπη. Συνολικά διαθέτει 188 δέσμες νερού και 177 υποβρύχιους προβολείς που δημιουργούν μια πανδαισία χρωμάτων.

Η αναμορφωμένη πλέον πλατεία Ομονοίας, με το σιντριβάνι στο κέντρο της μοιάζει, αλλά δεν είναι κυκλική, καθώς παραμένει η διάβαση για τους πεζούς που ενώνει την Πανεπιστημίου με την οδό Αγίου Κωνσταντίνου.

“Κάθε εμβληματικό σημείο της πόλης επαναφέρει το αποτύπωμά του στην καθημερινότητα και στον πολιτισμό της. Αυτό γίνεται και με την Ομόνοια που επιστρέφει στους πολίτες, όχι ως κόμβος διέλευσης αλλά ως σημείο αναφοράς και προορισμού.  Η Ομόνοια είναι ένα κομμάτι του ψηφιδωτού που δημιουργεί ο Μεγάλος Περίπατος. Το συμπληρώνει και το αναδεικνύει. Αισθανόμαστε υπερήφανοι για κάθε εκατοστό ελεύθερου χώρου που αποδίδεται στις Αθηναίες και στους Αθηναίους”, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Το περίφημο «Πεντάκυκλο», το έργο υδροκινητικής του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου. Εγκαταστάθηκε στην πλατεία Ομονοίας, το 2001, αφού είχε παρουσιαστεί στην Μπιενάλε της Βενετίας και λειτούργησε ελάχιστες φορές.

Η ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο κατέστη δυνατή μέσω της προσφοράς σημαντικών δωρητών όπως του «Κοινωφελούς Ιδρύματος  Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη», της «Fontana Fountains» που κατασκεύασε το σιντριβάνι και του ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» και της θυγατρικής του «ΤΟΜΗ».

Για την επαναλειτουργία του Γλυπτού του Ζογγολόπουλου καθοριστική ήταν η δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση.

Στην ολοκλήρωση του έργου συνέβαλαν επίσης οι εταιρείες «LANDCO ΕΠΕ», «AGROHOUM A.E.», «KERGON IKE» και «Green Code-Γ. Χ. Μπακούλας και ΣΙΑ Ε.Ε.»

Το περίφημο «Πεντάκυκλο», το έργο υδροκινητικής του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου

το πεντάκυκλο
Το Πεντάκυκλο του Γιώργου Ζαγγολόπουλου από το 2001

 

https://www.instagram.com/tv/CAK1yfOFAsI/

 

 

Post Author: athensupdategr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *