Ο βωμός του Ελέου

 

                   

 

“Στην αγορά των Αθηναίων υπάρχουν κι άλλα αξιοθέατα (ίσως όχι και τόσο σπουδαία για τους ξένους) όπως ο βωμός του Ελέου, που μονάχα οι Αθηναίοι από όλους τους Έλληνες τιμούν γιατί μεταξύ των θεών ήταν ο πιο ωφέλιμος στις καθημερινές σχέσεις των ανθρώπων και στα γυρίσματα της τύχης.

Σ΄ αυτούς δίδαξε όχι μονάχα την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και την ευσέβεια προς τους θεούς, γιατί βρίσκεται δω, βωμός αφιερωμένος στην Αιδώ, στην Φήμη και στην Οργή. Κι είναι γνωστό πως, όσοι είναι λίγο περισσότερο ευσεβείς απ’ τους άλλους βρίσκουν καλή τύχη.

Στο Γυμνάσιο δε, της αγοράς που είναι κει κοντά και λέγεται του Πτολεμαίου, γιατί αυτός το έχτισε, υπάρχουν πέτρινες κεφαλές του Ερμή, κι ο χάλκινος ανδριάντας του Πτολεμαίου. Σ΄ αυτό το σημείο βρίσκονται κι οι ανδριάντες του Ιόβα του Λιβύου και του Χρυσίππου του Σολέα.

Κοντά στο Γυμνάσιο βρίσκεται το ιερό του Θησέα με τοιχογραφίες που δείχνουν τους Αθηναίους να πολεμούν εναντίον των Αμαζόνων.

Ο πόλεμος αυτός εικονίζεται και πάνω στην ασπίδα της Αθηνάς, όπως και στο βάθρο του Ολυμπίου Δία. Άλλη τοιχογραφία δείχνει τη μάχη των Κενταύρων εναντίον των Λαπυθών, όπου ο Θησέας σκοτώνει τον Κένταυρο, παρ’ όλο που η έκβαση του αγώνα είναι αμφίροπη”.

Απόσπασμα από το βιβλίο “Παυσανία Ελάδος Περιήγηση”. Εκδόσεις Γεμεντζόπουλου. Λογοτεχνική μετάφραση Σ. Μαράντου. Εισαγωγή – σχόλια Μαρίας Ν. Πολίτη. Σελίδα 26. ΠΑΥΣΑΝΙΑ ΑΤΤΙΚΑ

 

 

Φωτογραφικό υλικό από το διαδίκτυο 

(φωτογραφίες  ανασκαφών)

(Κατά την αρχαιότητα υπήρξε ο βωμός των 12 Ολύμπιων θεών ήταν τόπος ασυλίας για τους διωκόμενους μέχρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια γι΄αυτό ο Παυσανίας τον αναφέρει ως Βωμό του Ελέους. Ο Φιλόστρατος μας πληροφορεί ότι ο θεός Έλεος λατρευόταν ως ο δέκατος τρίτος θεός).

 

                                                 

 

 

 

Post Author: athensupdategr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *