«Ειδησεογραφήματα» ποίηση – Μαρία Σ. Άνθη

«Ειδησεογραφήματα»

Ποιητική Συλλογή

Συγγραφέας: Μαρία Σ. Άνθη

Σελίδες: 62

Πρώτη Έκδοση, Αθήνα, Οκτώβριος 2022

ISBN: 978-960-597-327-8

 

Πρόκειται για 32 ποιήματα – ειδήσεις της Μαρίας Σ. Άνθη. Μια ποίηση κοινωνικού προβληματισμού και καθημερινής ζωής που έχει αυτό το λίγο από όλα, όσα χρειαζόμαστε για να ζούμε και να μαθαίνουμε. Όλα όσα ποιητικώς εξιστορούνται είναι τετελεσμένα γεγονότα. Πολλά είναι από τη ζωή των δημοσιογράφων, τους σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους στα μέσα ενημέρωσης.

Ορισμένα άλλα γεγονότα,  έχουν γίνει με ακρίβεια ως είδηση ζωής και αποτυπώνουν τον ρεαλισμό της στιγμής. Κάποιες φορές μέσα στη δίνη των ακραίων καταστάσεων υπάρχει και μια διάθεση ποιητικής περιγραφής, εν συντομία για το κωμικό και το τραγικό μαζί, όπως στο ποίημα «Θρίλερ!» ή στο ποίημα «Σύντομο δελτίο ειδήσεων» και «Συρραφή εικόνων».

Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να μη συμβεί αυτό, διότι ζούμε τα γεγονότα είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο, και είναι σαν ένας μπαξές που έχει κάθε λογής μπουμπούκια μέσα. Στη Δημοσιογραφία υπάρχει πάντοτε το αναπάντεχο, το απρόσμενο, το απροσδόκητο, το απρόβλεπτο που με ταχύτητα και με μεγάλη ακρίβεια πρέπει να αντιμετωπίσεις, αν θέλεις να έχεις κάποιες ικανότητες υπολογίσιμες στη δουλειά που κάνεις, την οποία έχεις τώρα συγκεκριμένα κάπου, κάποια εποχή. Μετά από εσένα άλλος θα έρθει και εσύ αλλού θα πας…

Η ποιητικής αυτή συλλογή, κλείνει με  το ποίημα «Σμύρνη Παρθένα Αρτέμιδα», είναι αφιερωμένο για τα 100 χρόνια που συμπληρώθηκαν το 2022 από τη Μικρασιατική καταστροφή.

 

(ποίημα)

Συρραφή εικόνων

Στο σενάριο ταίριαζε μια εικόνα.

Στις λέξεις μια άλλη.

Στις ιστορίες της ζωής έπεφτε ο δόλος.

Συρραφή εικόνων μεγάλη.

Συρραφή εικόνων, το μοντάζ

και σκηνοθέτης ένας ιδεολόγος.

Πήγα σε μια άκρη να ψάξω αρχεία

να βρω κι άλλες εικόνες ζωηρές,

να βγάζουν το ευχάριστο γέλιο.

Εεε… μου είπε ο σκηνοθέτης δεν βλέπεις;

Έχουμε λογοπενία.

Ύστερα κόλλησαν πολλές εικόνες

απατηλές, γεμάτες μίσος και κακία.

Ήταν έτσι η σύντομη ιστορία.

Ευθύς αμέσως μπαίνει στο μοντάζ

«Η χίμαιρα».

Έτσι λεγόταν η ταινία…

Post Author: athensupdategr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *