vasilis-kontantopoulos-parnassos-athensupdategr

Ο νέος πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός Βασ. Κωνσταντινόπουλος μιλάει στην Athensupdate.gr

Συνέντευξη με το Βασ. Κωνσταντινόπουλο, το νέο Πρόεδρο του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

Ο νέος πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός Βασ. Κωνσταντινόπουλος μιλάει στο Athens Update για τις επιδιώξεις του, το μέλλον του Φ. Σ. Π και μια σειρά πρωταιρεοτήτων που έχει θέσει ώστε να κρατήσουν ψηλά το Σύλλογο συνεχίζοντας έτσι το πνευματικό του έργο στη κοινωνία ως ένας φάρος πολιτισμού!

 

Συνέντευξη στη Μαρία Άνθη

 

Βασίλειος Λ. Κωνσταντινόπουλος
Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Βασίλειος Λ. Κωνσταντινόπουλος, ο νέος πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός

 

Κε Κωνσταντινόπουλε, είσθε ο νέος πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, όπου σε σύντομο χρονικό διάστημα αναλαμβάνεται κι επίσημα πλέον τα καθήκοντά σας. Είναι γνωστή η φήμη και το κύρος του Συλλόγου αυτού όπου πάνω από 140 προσφέρει μόρφωση, πνευματικότητα, διοργανώνει διαλέξεις, από κάθε επιστημονικό κλάδο. Εκεί μέσα έχουν μιλήσει πάνω από όλα προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Σήμερα γίνονται αξιόλογες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Μόνο η πινακοθήκη περιλαμβάνει 240 έργα αξιόλογων ζωγράφων, η δε βιβλιοθήκη διαθέτει σπάνιες και ιστορικές εκδόσεις. Επομένως το πρώτο όπου σκέφτεται κανείς να σας ρωτήσει είναι ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας για τον αρχαιότερο Πολιτιστικό Σύλλογος της Αθήνας το Παρνασσό.

Κα Άνθη, ο Παρνασσός αριθμεί 155 χρόνια ζωής, αφού ιδρύθηκε το 1865. Αποτέλεσε την πρώτη Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών της χώρας, όπως αποδεικνύεται από το επιστημονικό περιοδικό με τον τίτλο «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ», που ανταλλάσσεται με αντίστοιχα επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίως, από τους ετήσιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς (πεζογραφίας, ποίησης και δοκιμίου). Είναι γνωστό εξάλλου ότι η Α΄ Αθηναϊκή Σχολή που ανανέωσε τον ποιητικό λόγο και κυρίως ο εθνικός μας ποιητής, ο Κωστής Παλαμάς, αποτελούσαν το κέντρο της πνευματικής του δραστηριότητας. Είναι πασίγνωστος άλλωστε ο πίνακας του Ροϊλού (1919) που παριστάνει έξι ποιητές με κεντρική φιγούρα τον Παλαμά, συζητώντας σε ένα τραπέζι του Παρνασσού. Την πνευματική προαγωγή του λαού προώθησε επίσης μέσω διαλέξεων διακεκριμένων επιστημόνων. Παράλληλα, προώθησε και τις τέχνες, θεσπίζοντας καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς (ζωγραφικής, αγιογραφίας, γλυπτικής κ.τ.λ.), που αποτελούν μέχρι σήμερα βήμα προβολής νέων καλλιτεχνών. Έτσι, σύντομα ο Παρνασσός καθιερώθηκε στη συνείδηση της κοινωνίας ως ένας φάρος πολιτισμού. Η συνείδηση αυτής της εξαιρετικής πορείας του Συλλόγου είναι αυτή που καθοδηγεί το έργο μας. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον πρωτοπόρο χαρακτήρα του Παρνασσού στα Γράμματα και τις Τέχνες και στο πλαίσιο αυτό έχουμε ιδρύσει από πέρυσι το Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Παρνασσού, στο οποίο διδάσκουν αφιλοκερδώς διακεκριμένες προσωπικότητες των Γραμμάτων. Οι διαλέξεις λαμβάνουν χώρα κάθε Τετάρτη 5 με 7 μ.μ. το χειμερινό εξάμηνο και 6 με 8 μ.μ. το εαρινό εξάμηνο με δωρεάν είσοδο και χορήγηση βεβαίωσης παρακολούθησης. Ο κοινωνικός χαρακτήρας του Παρνασσού, ο οποίος γνώρισε άνθιση τον προηγούμενο χρόνο με την ίδρυση από το 1872 από τον εκ Πατρών ποιητή Βασιλειάδη της Σχολής Απόρων Παίδων, που επεκτάθηκε τον επόμενο αιώνα και σε άλλες πόλεις για τη δωρεάν εκπαίδευση, στέγαση και σίτιση απόρων νέων. Σήμερα συνεχίζεται με το δημοτικό σχολείο για ομογενείς και μετανάστες, οι οποίοι διδάσκονται την ελληνική γλώσσα, λαμβάνοντας και τη σχετική βεβαίωση, εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας. Ο Παρνασσός διαθέτει Βιβλιοθήκη συνδεδεμένη με το εθνικό και διεθνές δίκτυο Βιβλιοθηκών 57000 περίπου τόμων, πολλοί από τους οποίους είναι σπάνιοι, και Πινακοθήκη 250 έργων διακεκριμένων ζωγράφων. Τα τελευταία χρόνια αξιοσημείωτη είναι η βοήθεια που προσφέρει στην προβολή του έργου του Παρνασσού ο Σύλλογος «Φίλοι του Παρνασσού».

 

Κε Κωνσταντινόπουλε, να φύγουμε λίγο από τα άμεσα και τωρινά εκ πρώτης όψεως σχέδια που είναι ο στόχος όπως μας είπατε να αναδείξετε τον πρωτοπόρο χαρακτήρα του Παρνασσού και να πάμε στα μελλοντικά και να σας ρωτήσω, πώς φαντάζεσθε το Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός στο μέλλον ώστε αυτός να πετύχει την πνευματική και ηθική βελτίωση του λαού που αυτός είναι τελικά και ο σκοπός του μέσα από μια σειρά υψηλού επιπέδου δράσεων. Οπωσδήποτε δεν θα ακολουθήσετε τα ήδη γνώριμα βήματα, η προσωπικότητά σας καταμαρτυρά ότι κομίζεται τη νέα πνοή στο Σύλλογο.

Επιδίωξή μας είναι να αναδειχθεί ο Παρνασσός πάλι στην περίοπτη πνευματική θέση που κατείχε με συγκεκριμένες δράσεις, όπως Λαϊκό Πανεπιστήμιο, μουσικές εκδηλώσεις, συνεργασίες με Πανεπιστήμια και με ομοειδείς Συλλόγους για την αξιοποίηση του αρχειακού του υλικού, εκδόσεις βιβλίων, βραβεύσεις προσωπικοτήτων και συλλογικοτήτων που προσέφεραν στην ελληνική κοινωνία, υποτροφίες, δωρεές κ.ά. Αποφασιστική βοήθεια για τις δράσεις αυτές θα προσφέρει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, μέσω της ίδρυσης Τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία επιλαμβάνεται των σχετικών ζητημάτων και η οποία, μαζί με τη Γραμματεία, το Λογιστήριο και το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, αποτελούν τις βασικές υποστηρικτικές υπηρεσίες του Συλλόγου.
Το κτήριο που κάποτε διδασκόταν οι ξένες γλώσσες θα επαναλειτουργήσει ή στη θέση του θα προκύψουν άλλα νέα τμήματα ; Όπως κι εσείς γνωρίζετε η οικονομική κρίση επέφερε το κλείσιμο των σχολών αυτών ίσως και άλλων τμημάτων.
Το κτήριο της Σχολής Απόρων Παίδων (Καντακουζηνού και Θεμιστοκλέους), όπου διδάσκονταν οι ξένες γλώσσες, αξιοποιείται μετά την κρίση με μακροχρόνια μίσθωση, ώστε να μπορούν αν υπηρετηθούν οι σκοποί του Παρνασσού. Στο πλαίσιο αυτό θα επανεξετασθεί η λειτουργία του Τμήματος Ξένων Γλωσσών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Κε Κωνσταντινόπουλε, ποιος είναι ο άξονας, χρυσή τομή θα λέγαμε που θα δώσει τη νέα ώθηση στο σύνολο του πνευματικού έργου του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, ώστε το έργο αυτό να παραμείνει σε Ακαδημαϊκό επίπεδο μεν αλλά και με το στοιχείο του νεωτερισμού, επομένως να έχουμε σε βάθος χρόνου εξέλιξη. Αν υπάρχει αυτός ο άξονας και έχετε μελετήσει που είναι και ο στόχος, θα ενσωματώνει και μια στρατηγική ως προς το ζητούμενο.

Ο άξονας αυτός είναι η ανάδειξη του ακαδημαϊκού χαρακτήρα του Παρνασσού, που, όπως αναλύσαμε πιο πάνω, βασίζεται σε μια σειρά δράσεων, όπως η λειτουργία Λαϊκού Πανεπιστημίου, οι λογοτεχνικοί διαγωνισμοί και οι ιστορικές εκδόσεις. Τελευταία, έχουμε προμηθευθεί μια μεγάλη σειρά από τα Γερμανικά Αρχεία, τα οποία σκοπεύουμε να εκδώσουμε σε μια ιστορική σειρά. Λογοτεχνία, Ιστορία και μουσική αποτελούν ένα τρίπτυχο πάνω στο οποίο πρέπει να επενδύσει ο Παρνασσός. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Παρνασσός επιδιώκει ένα άνοιγμα στην ελληνική κοινωνία μέσα από τις βραβεύσεις μελών της, αλλά και ένα άνοιγμα στους μαθητές των σχολείων, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν κάθε έτος τη θεατρική σκηνή για επίλεκτες παραστάσεις ή να επισκέπτονται τη Βιβλιοθήκη και την Πινακοθήκη.
θα έχουμε αλλαγές στο Δ.Σ μετά τις επικείμενες εκλογές που τυπικά και σύμφωνα με το καταστατικό το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν; Είναι εύλογο το ερώτημά μου και συνηθισμένο να έχουμε αλλαγές αρμοδιοτήτων, εφόσον πολλά θέτονται σε νέες βάσεις.
Πάντα συμβαίνουν αλλαγές μετά τις εκλογές, όταν κάποια μέλη του Δ.Σ. επιθυμούν να αποχωρήσουν. Βασική όμως αρχή του Παρνασσού είναι τα μέλη του Δ.Σ. να συνεχίζουν την παρουσία τους. Οι αλλαγές αρμοδιοτήτων συμβαίνουν πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των ενδιαφερομένων και σκοπός τους είναι η βελτιστοποίηση του διοικητικού έργου. Στο Δ.Σ. κατά κανόνα εκλέγονται διακεκριμένες προσωπικότητες, του Δημοσίου βίου, ως επί το πλείστον, Καθηγητές Πανεπιστημίου, λόγω της στενής συνάφειας που είχε ο Σύλλογος καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του με τον Ακαδημαϊκό χώρο.

 

 

Post Author: athensupdategr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *