«Τι εστίν αλήθεια;». Γράφει ο Χρήστος Καπούτσης

 

 

 

Ο Χρήστος Καπούτσης είναι Δημοσιογράφος. Διαπιστευμένος, στρατιωτικός

και διπλωματικός συντάκτης σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς

σε εφημερίδες και περιοδικά.

 

 

 

 

«Τι εστίν αλήθεια;».ΒΙΒΛ. Ερώτημα τεράστιο, βασανιστικό απροσπέλαστο. Το θέτει η ανθρωπότητα , διά στόματος του Πιλάτου, σε μία στιγμή κρίσιμη της Δίκης του Ιησού. Και ο Θεάνθρωπος, απάντησε με την σιωπή του… μια σιωπή, εκκωφαντική, που διαρκεί αιώνες !

 

 

Ο διάλογος: ΧΡΙΣΤΟΣ: «Και εις τούτο ελήλυθα εις τον κόσμον, ίνα μαρτυρήσω τη αληθεία»… Και λέγει Αυτώ ο Πιλάτος «τι εστίν αλήθεια;».

Η απάντηση, «Εγώ ειμί η Οδός και η Αλήθεια και η Ζωή», του Χριστού την καταγράφουν οι Ευαγγελιστές, μερικούς αιώνες μετά, αλλά ουδείς αντιλαμβάνεται τι ακριβώς εννοούν, εκτός από όσους βιώνουν έναν εσωτερικό μυστικισμό ή αυτοί που βιώνουν ή έτσι νομίζουν, εσωτερικά τη λάμψη του Άχτιστου φωτός, δηλαδή ο καθένας, δίνει και μια απάντηση, υποκειμενική, ώστε συνολικά (το σύνολο των απαντήσεων) να είναι η μη απάντηση…

 

 

 

Ακόμη και οι δογματικοί του Χριστιανισμού, οι ΟΡΘΟΤΟΜΟΥΝΤΕΣ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, αδυνατούν να δώσουν μια απάντηση συνεπή με τους κανόνες της λογικής και απλά «αποφεύγουν να απαντήσουν» και επικαλούνται το μεταφυσικό, το Α-διανόητο, το αδιανόητο για τον ανθρώπινο λογισμό, που σκέπτεται με βάση την λογική του Αριστοτέλη και την αποδεικτική διαδικασία.

 

 

 

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: « Για να φτάσουμε, όμως, στην αλήθεια, που αποτελεί το ζητούμενο της γνώσης, είτε πρόκειται για την θεωρητική είτε για την πρακτική είτε για την ποιητική γνώση, αναγκαία προϋπόθεση είναι να σκεφτόμαστε σωστά, να μην κάνει ο στοχασμός μας άλματα πηδώντας άτακτα από δω κι από κει, αλλά να προχωράει στρωτά, με κανονικά βήματα, το ένα σε συνέχεια του άλλου. Η επιστήμη που εξετάζει τους κανόνες προς τους οποίους οφείλει να συμμορφώνεται ο στοχασμός μας, αν θέλουμε να σκεφτόμαστε σωστά, είναι η λογική».

 

 

 

Και μέχρι σήμερα λογική απάντηση στο ερώτημα «Τι εστίν αλήθεια;», δεν υπάρχει. «Τι εστίν αλήθεια;» λοιπόν, ένα ερώτημα που διατυπώθηκε πριν από 2020 χρόνια και έκτοτε, ποιητές, φιλόσοφοι, διανοητές, τεχνοκράτες, προσπαθούν να το απαντήσουν, αλλά παραμένει αναπάντητο, συνεχώς την προσεγγίζουν, αλλά ποτέ δεν την Αγγίζουν, την Αλήθεια αυτή καθεαυτή .

 

 

Μια εξέχουσα πνευματική προσωπικότητα του Χριστιανισμού ο Μάξιμος Ομολογητής (580 Κωνσταντινούπολη – 662 Λαζική, Πόντος), υποστηρίζει ότι , η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι η έσχατη αποκάλυψη. Το τέλος των όντων καλείται από τον Μάξιμο «αλήθεια». Τα όντα κινούνται προς την αλήθεια «συνελκόμενα» προς αυτήν «γενικώ τινι λόγω».

 

 

Όμως, σύμφωνα με το λεξικό των Liddell – Scott η λέξη ΑΛΗΘΕΙΑ προέρχεται από το λήθω = λανθάνω , μου διαφεύγει) και το στερητικό “α”. Η ΑΛΗΘΕΙΑ, η μια και μοναδική, η αδιαμφισβήτητη , η καθολική, παραμένει ακόμα ζητούμενο, είναι στη φάση της διαχρονικής αναζήτησης. Ακόμη και η πληρέστερη των ΕΠΙΣΤΗΜΏΝ, η μαθηματική επιστήμη, προσπάθησε να δώσει μια ικανοποιητική απάντηση, αλλά δεν ήταν επιτυχής …

 

 

 

Και αυτό γιατί ο μαθηματικός λογισμός, η υπόθεση, αποκτά νόημα, μόνο μέσω της αποδεικτικής διαδικασίας. Αν υποθέσουμε ότι το ερώτημα «Τι εστίν αλήθεια;» είναι πλήρες και συνεπές, τότε θα είναι αληθές, αλλά μη αποδείξιμο σε γνωστό σύστημα (Θεώρημα της μη πληρότητας Γκέντελ). Η υπόθεση αυτή μπορεί να είναι αληθής και αποδείξιμη, σε ένα άλλο, απροσδιόριστο σύστημα, που η ανθρώπινη λογική και διανοητική ικανότητα των ανθρώπων, ούσα πεπερασμένη και ατελής, αδυνατεί να συλλάβει με την φαντασία της… απλά υποθέτει διαισθητικά την ύπαρξή της και …μεταφυσικά την απόδειξή της!

 

 

Post Author: athensupdategr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *