Η πτώση του πετρελαίου και ο εκδημοκρατισμός της ενέργειας. Γράφει η Μαρία Άνθη

 

Τα μηνύματα πολλαπλασιάζονται για τους κρατούντες του ενεργειακού λόμπυ, των ορυκτών καυσίμων. Τα νέα για τους μεγιστάνες της ενέργειας είναι από ζοφερά έως αποκαρδιωτικά. Το σύστημα Fracking της εξόρυξης κατακρημνίζεται καθώς η κοστοβόρα πρακτική για την εξόρυξη πετρελαίου, γίνεται οικονομικά απαγορευτική. Επιπλέον κρίνεται ως η πλέον ανθυγιεινή και ρυπογόνα, για το περιβάλλον με επακόλουθο τη καταστροφή του εδάφους και την πρόκληση μελλοντικών σεισμών.

 

Η μέθοδος του Fracking ήταν αυτή, που θα έδινε άπειρες δυνατότητες εξόρυξης πετρελαίου σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ότι αρχικά υπολογιζόταν. Με βάση αυτή τη τεχνολογία οι πετρελαϊκές βασιζόταν για τα μεγάλα τους κέρδη.

 

Αυτό το σχέδιο ανέτρεψε αφενός μεν, ο COVID -19 κατά τη διάρκεια του lockdown με τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου κι αφετέρου δε, η κινητοποίηση ορισμένων κρατών ιδιαίτερα της Ευρώπης να προχωρήσει πιο γρήγορα σε ήπιες μορφές ενέργειας.

 

Υπάρχει ένα πράσινο κύμα στη Γαλλία το οποίο εκφράζεται και πολιτικά με δύο δημοψηφίσματα που καταθέτει ο Μακρόν, στο πρώτο με την πράσινη πρόταση για τη πράσινη ενέργεια και τη κλιματική αλλαγή και στο δεύτερο δημοψήφισμα, οι πολίτες θα κληθούν να εγκρίνουν πακέτο μέτρων βασισμένο σε προτάσεις της περίφημης εθνοσυνέλευσης.

 

Είναι 150 πολίτες που επελέγησαν τυχαία από τον ίδιο το Μακρόν, για να εισηγηθούν κοινωνικά δίκαια μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος ύστερα από τη θύελλα των “Κίτρινων Γιλέκων”. Σε αυτές τις εκλογές οι πράσινοι ήλθαν πρώτοι στις Μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας, τη Μασσαλία και τη Λυών και σε άλλες.

 

Στη Γερμανία αυτό το σχέδιο οικολογικής αντιμετώπισης, έχει προχωρήσει με την ανάπτυξη των ήπιων μορφών ενέργειας και τις ενεργειακές κοινότητες. Στην Ελλάδα επίσης έχει αναγγελθεί, η πράσινη ανάπτυξη και πολιτική. Κι αυτό θα μπορούσε κανείς να πει είναι μια έμμεση απάντηση, στην φρενίτιδα και τον ανταγωνισμό του πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Τελικώς δεν είναι και τόσο μέγα το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, με το πετρέλαιο όσο είναι οι νέες μορφές ενέργειας και ο ήλιος της που είναι ατελεύτητος.

 

Οι πόλεμοι ακόμη γίνονται για το πετρέλαιο και δεν έχουν αντιληφθεί οι κυβερνήσεις, ότι η αφθονία της ενέργειας και ο πλούτος υπάρχει στον ήλιο.

 

 

 

          

 

 

 

           

 

                             

 

 

 

 

Post Author: athensupdategr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *