Η Ζωή ξανά

.“Η κυρία Μάγδα έψαχνε τη σιγουριά για το γιο της, όπως όλοι. Μια αγάπη δίχως νέφη, δίχως εμπόδια, δίχως πέτρες και αγκάθια ώστε να ευδοκιμήσει, μόνο που εκείνη ήξερε τη συνταγή. Ο Ανδρέας είχε χάσει τον πατέρα του πριν ακόμα γεννηθεί και ήταν μοσχαναθρεμμένος. Η μάνα του φρόντισε να μην του λείψει τίποτα. Ήταν γαλανομάτης με καθάριο πρόσωπο, καστανά μαλλιά κι έδειχνε να σέβεται τη γυναίκα. Θα έμπλεκα όμως με τη μάνα του, δεν θα προλάβαινα καλημέρα να πω και θα βρισκόμουν με το στεφάνι στο κεφάλι, αν είχα έστω και ένα φλερτ μαζί του. Ύστερα θα έφευγε για Αμερική και απ’ όσο έδειχνε άκουγε πολύ τη μάνα του. Έπρεπε να πάρει κι αυτός παπούτσι από τον τόπο του.


Η μητέρα μου κατάλαβε ότι επρόκειτο για ένα καλό παιδί και της είπε:
«Μάγδα μου, η ώρα η καλή να βρεθεί και να γυρίσει παντρεμένος στην Αμερική ο γιος σου».
«Από το στόμα σου και στου Θεού το αυτί», απάντησε εκείνη.
Ναι, να παντρευτεί το παιδί δε λέω, αλλά όχι με εμένα! Η Λίτσα, όμως, έπιασε κουβεντούλα μαζί του, αλλά δεν αφέθηκε. Σιγά μην του έκανε τη χάρη πριν ρίξει τα χαρτιά.
Ωραία η μάζωξη αυτή με το γιο τής κυρίας Μάγδας, απολαυστικός και ομιλητικότατος, μας έλεγε για τα κατορθώματά του στην Αμερική και τις δυσκολίες, τις διάφορες νοοτροπίες και το Γκραν Κάνιον που είχε πάει. Μπράβο στην κυρία Μάγδα που ανέθρεψε ένα τέτοιο παιδί και το έβγαλε σωστό άνθρωπο στην κοινωνία. Ό,τι είναι οι μανάδες είναι και τα παιδιά τους, αυτές φτιάχνουν την αυριανή κοινωνία. Κουτσομπόλα μεν, καλή μάνα δε!
Μυστήρια είναι τούτα………..
…Ύστερα έφυγα…πήγα μακριά σε εκείνο το ερημικό τοπίο…γη κι ουρανός ήταν και δεν έβλεπες τίποτα. Παντού ερημιά κι η ομορφιά μεγάλη, πολύ μεγάλη…”

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ απο τη Νουβέλα, Η ΖΩΗ ΞΑΝΑ, Εκδόσεις Λεξίτυπον, Μαρία Σ. Άνθη, Αθήνα 2014

Post Author: athensupdategr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *