Με την κρίση να βαθαίνει στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, το θέμα της δημοκρατίας και της οικονομίας εν μέσω πανδημίας καθώς κι εκείνο της κοινωνικής συνοχής, φαίνεται να έχουν έναν ιδιαίτερο εύρος στο 22ο Συμπόσιο της Σύμης το οποίο θα βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι της 30 Ιουλίου.
Είναι γνωστό ότι το πολιτικό σκηνικό καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κορονοϊός και Ελληνοτουρκικά κυριαρχούν στην πολιτική επικοινωνία και επικαιρότητα. Υπάρχουν όμως και μικρότερης εμβέλειας πολιτικές εκδηλώσεις που εκφράζουν μια πιο μακρόπνοη πολιτική για τη δημοκρατία.
Ένα τέτοιο γεγονός είναι και το 22ο συμπόσιο Σύμης που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης που προεδρεύει ο πρώην πρωθυπουργός, και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Παπανδρέου. Το συμπόσιο γίνεται με τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής. Συνδιοργανωτής και ο Δήμος Αθηναίων.
Πρόκειται για ένα συμπόσιο με τη συμμετοχή μιας σειράς σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων από το συμβούλιο της Ευρώπης από Έλληνες πολιτικούς που διατυπώνουν τις θέσεις τους καθώς και μια σειρά άλλων στελεχών και αξιωματούχων από την περιφέρεια και το Δήμο. Τις θέσεις του διατυπώνουν εκπρόσωποι από το χώρο της υγείας, ακαδημαϊκοί, νομπελίστες και μέλη διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών.
Τα θέματα της Ατζέντας που συζητούν είναι πολλά κι έχουν έχουν δώσει έμφαση στη ψηφιακή δημοκρατία, την κλιματική αλλαγή, την πανδημία Covid – 19 και τον εκδημοκρατισμό των κοινωνιών.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο χαιρετισμό του, κατά την έναρξη του Συμποσίου, ο Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε ότι το φετινό Συμπόσιο θα επικεντρωθεί «στον αντίκτυπο της πανδημίας στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Στο μεταξύ τις γνώσεις του για θέματα που αφορούν το παγκόσμιο έλλειμμα Δημοκρατίας, την οικονομική κρίση και τον εκσυχρονισμό των θεσμών προσπάθησε να μεταλαμπαδεύσει σε νέους ηλικίας 25-30 ετών ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε ένα ειδικό σχολείο, κατά τη διάρκεια του Συμποσίου της Σύμης.
Για τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, έκανε λόγο στην ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής Χανίων και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Όπως επεσήμανε «Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιήθηκαν ευρέως έξυπνες εφαρμογές εντοπισμού και παρακολούθησης κρουσμάτων. Η εκτενής επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, όπως ταξιδιωτικών και ιατρικών πληροφοριών, καθώς και κοινωνικών δικτύων, επιτάχθηκε κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης στο όνομα της δημόσιας υγείας. Αλγόριθμοι και τα προγράμματα μηχανικής εκμάθησης χρησιμοποιούνται αυτή την στιγμή για να προβλέψουν προφίλ υψηλού ρίσκου πολιτών, ταξιδιωτών, και κοινωνιών». Δεν παρέλειψε, δε, να εκφράσει τη λύπη της για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφιά σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι «προσβάλλει όχι μόνο τον χριστιανισμό αλλά ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο».
Αυτό που μπορεί να παρατηρήσει κανείς, είναι ότι μερικά από αυτά τα θέματα ήδη τα έχει βάλει στην Ατζέντα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως η πράσινη ανάπτυξη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του κράτους και θα έλεγε κανείς ότι απομένει η ψηφιακή δημοκρατία. Αυτά θα έπρεπε να είναι ζητήματα καίρια και να απασχολούν όλο το πολιτικό σύστημα, στο κέντρο της πολιτικής στο κοινοβούλιο, στη κυβέρνηση και όχι μόνο σε ένα πνευματικό συμπόσιο όπως είναι το συμπόσιο της Σύμης. Σε κάθε περίπτωση όμως εκ των πραγμάτων η συμβολή του στο διάλογο εκδημοκρατισμού είναι ιδιαίτερης σημασίας. Όπως το θέμα της ιδιωτικότητας και τα ανθρώπινα δικαιώματα, το μέλλον της εργασίας κ.α
Στο μεταξύ, τα εύσημα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας απέδωσε στην ομιλία του ο Φρανκ Σβάμπε, πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών, Δημοκρατών και Πρασίνων στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Δεν παρέλειψε όμως να πει ότι: «Πρέπει να συζητήσουμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, να κάνουμε διάλογο για να προχωρήσουμε. Με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και με γόνιμη ανταλλαγή ιδεών και απόψεων».
Αναφερόμενος στην απόφαση για μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, εξέφρασε την αντίθεσή του χαρακτηρίζοντας λάθος το να παίζουν κάποιοι με τα θρησκευτικά σύμβολα για να κατοχυρώσουν την ισχύ τους, «Έχω επισκεφτεί την Αγιά Σοφιά πολλές φορές και είναι πραγματικά κρίμα το τί συμβαίνει εκεί» δήλωσε ο Φρανκ Σβάμπε.
Ο Περιφερειακός σύμβουλος Γ. Αλεξάκης, έθεσε μια σειρά ερωτημάτων αναφορικά με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το μέλλον της Ε.Ε, την επίδραση των ευρωπαϊκών πολιτικών στην καθημερινότητα του πολίτη και άλλα, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια σε μια κοινωνία, πόσο καίριας σημασίας είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ίσες ευκαιρίες, η προσβασιμότητα, η συνεισφορά στην κοινωνία. Έθεσε παράλληλα και το θέμα της Αποκέντρωσης ως προς τις Τοπικές Αρχές, ως παράγοντα ενίσχυσης της Δημοκρατίας.