Η Αγία Σοφία και η παγκόσμιος κοινότης. Γράφει η Βασιλική Αποστολίδη

 

Βασιλική Α. Αποστολίδη
Δασκάλα
Πρόεδρος Τ.Κ. Πύργου Ιθώμης
Μέλος της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας

 

 

Αντί προλόγου

Καταραμένε Έλληνα…
Όπου να γυρίσω τη σκέψη μου, όπου και να στρέψω τη ψυχή μου, μπροστά μου σε βρίσκω.
Τέχνη λαχταρώ, ποίηση, θέατρο, αρχιτεκτονική, εσύ μπροστά μου, πρώτος κι αξεπέραστος.
Επιστήμη αναζητώ, μαθηματικά, φιλοσοφία, ιατρική, κορυφαίος και ανυπέρβλητος.
Για δημοκρατία διψώ, ισονομία και ισοπαλία, εσύ μπροστά μου, ασυναγώνιστος κι ανεπισκίαστος.
Καταραμένε Έλληνα, καταραμένη γνώση…
Γιατί να σ’ αγγίξω;
Για να αισθανθώ πόσο μικρός είμαι, ασήμαντος, μηδαμινός;
Γιατί δεν μ’ αφήνεις στη δυστυχία μου και στην ανεμελιά μου;

Φρίντριχ Σίλλερ (1759-1805), Γερμανός ελληνολάτρης ποιητής

 

 

Η Αγία Σοφία επιτέλους για τους Τούρκους μετετράπη σε τζαμί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αντιδράσει η παγκόσμιος κοινότης σε επίπεδο ανακοινώσεων. Επί της ουσίας καμία ενέργεια, παρ’ ότι οι ίδιοι την έχουν χαρακτηρίσει ως μνημείο παγκοσμίου κληρονομιάς, ανακηρυχθέν επισήμως από την Ουνέσκο. Αυτό το «παγκοσμίου κληρονομιάς» δεν λέει τίποτα στους άλλους λαούς ούτε στην περιβόητη Ουνέσκο. Όσο στενοχωρήθηκε για την καταστροφή της ελληνικότατης Παλμύρας από τους ισλαμιστές, άλλο τόσο θα στενοχωρηθεί για την λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.

Αυτά ενδιαφέρουν μόνον εμάς τους Έλληνες, διότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο της δικής μας κληρονομιάς και ιστορίας, όπως ακριβώς είναι και ο Παρθενών, ο αφιερωμένος στην Θεά της Σοφίας ναός των Αθηνών, της αρχαίας πρωτεύουσας της Ελλάδος. Ομοίως και ο νέος Ναός της Κωνσταντινουπόλεως, της επί αιώνες πρωτεύουσας των Ελλήνων, είναι αφιερωμένος στην Σοφία του Θεού. Και με τα δύο αυτά μνημεία εμείς οι Έλληνες υμνήσαμε την Σοφία και αυτό είναι κορυφαία απόδειξη της βιολογικής και πνευματικής συνέχειας του γένους των Ελλήνων, που με αδιάντροπο τρόπο ορισμένοι λυσσαλέως αμφισβητούν.

Γιατί όμως οι Ευρωπαίοι δεν αντιδρούν με ουσιαστικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, η οποία καυχάται ότι επειδή την κατέκτησε είναι δική της; Ο λόγος είναι απλός. Όλοι αυτοί από τους οποίους θα περιμέναμε αντιδράσεις έχουν λεηλατήσει, λεηλατούν και καπηλεύονται τον Ελληνικό Πολιτισμό σε όλους τους τομείς: τέχνες, επιστήμες, αθλητισμό, αρχιτεκτονική, φιλοσοφία κλπ. Επομένως, τέτοιες ενέργειες γίνονται αποδεκτές από αυτούς επειδή εξυπηρετούν την επιθυμία τους να αποκοπούν από τα δεσμά του ελληνικού πολιτισμού, ώστε να πείσουν τους εαυτούς τους στο μέλλον ότι δεν χρωστούν τίποτα στους Έλληνες. π.χ. πώς να αντιδράσουν οι Άγγλοι, που έχουν λεηλατήσει τον πρώτο ναό των Ελλήνων αφιερωμένο στην Σοφία, στην λεηλασία του δευτέρου ελληνικού ναού που επίσης είναι αφιερωμένος στην Σοφία;

Για εμάς τους Έλληνες δεν έχει καμία σημασία αν λειτουργεί η Αγία Σοφία ως μουσείο ή ως τζαμί, όπως και να λειτουργεί αποτελεί ύβρι, με την αρχαιοελληνική σημασία της λέξεως. Όταν επανέλθει στους δημιουργούς της και νόμιμους ιδιοκτήτες της θα λειτουργήσει ξανά ως Ναός της Σοφίας του Θεού. Να μην αυταπατάται ο Ερντογάν (κάνοντας απεγνωσμένες ενέργειες) και γενικώς οι Τούρκοι, ότι θα την κατέχουν για πάντα. Ο μεγάλος μας φιλόσοφος Ηράκλειτος είπε: «τα πάντα ρεί». Αυτή η ροή του χρόνου θα επαναφέρει την φυσική τάξη των πραγμάτων.

Post Author: athensupdategr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *