Το 13ο Συμπόσιο Πρακτικής-Κλασσικής Φιλοσοφίας 2022, του World Philosophical Forum, στην Αθήνα

To 13ο W.P.F 2022, είναι πλέον γεγονός. Πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 13 και 14 Οκτωβρίου. Είναι ένα διεθνές συμπόσιο Κλασικής – πρακτικής Φιλοσοφίας του World Philosofical Forum,  (www.wpf.unesco.org) .

Μιλάμε με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κεντρικού Τομέα του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ, το κο Δρ Στέφανο Βογαζιανό Ρόϋ. Πρόκειται για ένα μεγάλο συμπόσιο Φιλοσοφίας με έναν οικουμενικό χαρακτήρα το οποίο περιλαμβάνει πολλές δράσεις. Είναι βασισμένο στην πρακτική προσέγγιση της Φιλοσοφίας. Αδιαλείπτως εδώ και δεκατρία χρόνια τώρα, σηματοδοτεί την διάδοση της φιλοσοφίας παγκοσμίως, με εξήντα παραρτήματα σε τέσσερις ηπείρους,  www.wpf2000.blogspot.com.

 

 

Δρ  Στέφανος Βογαζιανός – Roy.

Εθνολόγος Μόνιμο Μέλος Γενικού Συμβουλίου
Παν/μίου Γλασκώβης Μ.Βρετανίας.

Πρόεδρος του Ελληνικού Κεντρικού τομέα, Π.Φ.Φ.

Μέλος Διεθνούς Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών , Florida ,USA.

 

 

Συνέντευξη στη Μαρία  Άνθη

 

 

Κε Βογαζιανέ – Roy, Κάθε χρόνο γίνεται το Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Φόρουμ, για όσους διαβάζουν για πρώτη φορά για αυτή τη μεγάλη γιορτή της φιλοσοφίας, τι θα τους λέγατε με λίγα λόγια όσον αφορά την ιστορία της, σε ποιους απευθύνεται και τι ακριβώς είναι, δεδομένου ότι έχει έναν οικουμενικό χαρακτήρα με δράσεις έξω από τα γνωστά όρια, έτσι όπως όλοι μας τα γνωρίζουμε.

Αγαπητή Κα Άνθη κατ’ αρχήν ευχαριστώ που μου δίνετε εκ νέου την ευκαιρία να ενημερώσω το κοινό σας για κάποια σημαντικά πράγματα αναφορικά με Παγκόσμιου Φιλοσοφικό Φόρουμ (Π.Φ.Φ).

Το Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Φόρουμ έχει ιστορία 14 χρόνων καθώς ιδρύθηκε σαν Μη Κερδοσκοπική, Μη Κυβερνητική Οργάνωση το 2009 στην Αθήνα από τον Ρώσσο Φιλόσοφο και Συγγραφέα Δρα Ίγκορ Κοντράσιν. Είχα την χαρά και την τιμή να είμαι μεταξύ των ιδρυτικών στελεχών. Απευθύνεται σ’ όσους διακατέχονται από την επιθυμία να βρουν φιλοσοφικές απαντήσεις μέσα από την πρακτικοποίηση των υποδείξεων της Φιλοσοφίας , κυρίως της Κλασσικής αλλά και των μεταγενέστερων ρευμάτων της. Αναλύοντας αυτό που σας είπα  αλλά και απαντώντας στο τι ακριβώς είναι και τι επιδιώκει το Π.Φ.Φ, σας λέγω ότι κύριος στόχος του είναι να εκμαιεύσει από τα διδάγματα της Κλασσικής Ελληνικής Φιλοσοφίας και των παρεπόμενων Φιλοσοφικών Σχολών ανά τον Κόσμο , συμβουλές και υποδείξεις για την πρακτική αντιμετώπιση μείζονων ατομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Αυτό είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Π.Φ.Φ που το κάνουν να ξεχωρίζει από τις πολυάριθμες Φιλοσοφικές προσεγγίσεις και Οργανισμούς , κρατικούς και μη, ανά τον Κόσμο , με το άλλο μείζον χαρακτηριστικό του που επίσης το διαφοροποιεί από άλλες παρεμφερείς προσπάθειες , να είναι το ότι προσκαλεί να πλαισιώσουν τις δραστηριότητές του όλοι όσοι έχουν ένα αυθεντικό και καλοπροαίρετο προβληματισμό και προτάσεις να κάνουν βασισμένες στην πρακτική προσέγγιση της Φιλοσοφίας όπως σας την ανέλυσα πιο πάνω, και όχι μόνο μέλη της αυστηρά ακαδημαϊκής κοινότητας. Σαν αποτέλεσμα της παραπάνω πρακτικής προσέγγισης ο απανταχού πολίτης θα μπορεί ν’ αρθεί υπεράνω φυλετικών ,θρησκευτικών και πολιτισμικών φανατισμών και ν’ αποκτήσει την νοοτροπία του Πολίτη του Κόσμου που είναι το τρίτο μείζον χαρακτηριστικό και στόχος του Π.Φ.Φ. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το Π.Φ.Φ, οργανώνει ετήσια διεθνή Συμπόσια Φιλοσοφίας στην Αθήνα αλλά και σ’ άλλες χώρες αλλά η Αθήνα είναι εκείνη που έχει ανελλιπώς οργανώσει Συμπόσια από το 2010 και πέρα. Συμπόσια Φιλοσοφίας του Π.Φ.Φ έχουν επίσης οργανωθεί στην Ιταλία , Κίνα, Ινδία , Μεξικό, Μαλαισία ,Ινδονησία , Φιλιππίνες ενώ το Π.Φ.Φ αριθμεί πλέον εξήντα (60) εθνικά παραρτήματα σε τέσσερις (4) ηπείρους με το Ελληνικό ,που πλέον λειτουργεί σαν ανεξάρτητος Συνεργάτης τον Ενώσεων Πολιτισμού και Ανάπτυξης με δικό του Καταστατικό, να είναι ο Κεντρικός- Ιδρυτικός Τομέας του και να χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης παγκοσμίως.

 

                              

(στιγμιότυπο 2014 Αθήνα).

 

Το θέμα σας φέτος αφορά την Ειρήνη και τον Πόλεμο, πολύ επίκαιρο θέμα με όλα όσα συμβαίνουν στις μέρες μας, αλλά και τα τελευταία χρόνια, με τους πολέμους τις συγκρούσεις και τις μετακινήσεις πληθυσμών.

Πράγματι αποφασίσαμε να βάλουμε αυτό το θέμα στο εφετινό Συμπόσιο , σίγουρα υποκινούμενοι από την ύπαρξη σοβαρών εστιών πολεμικής αντιπαράθεσης και οικονομικής ,μεταναστευτικής και θρησκευτικής τριβής σε αρκετές δυστυχώς χώρες του πλανήτη που συνιστούν εν δυνάμει θρυαλίδες νέων συρράξεων. Θέλουμε να δούμε, μέσα από τις αναλύσεις και προτάσεις που θ’ ακουστούν στο εφετινό Συμπόσιο  σε τι βαθμό μπορεί η Φιλοσοφική σκέψη και πράξη μέσα από την πρακτική της δυναμική να συμβάλλει έστω κατά ένα ποσοστό στην άμβλυνση αυτών των πολεμικών αντιπαραθέσεων σε διεθνές επίπεδο.

 

Φέτος τι αλλάζει όσον αφορά αυτές τις δράσεις και το πρόγραμμα, πείτε μας τι θα δούμε από εσάς όλους που συμμετέχετε;

Κοιτάξτε, η προσπάθεια στην οποία έχουμε όλοι αποδυθεί εφέτος είναι να καταστήσουμε το Π.Φ.Φ όσο πιο γνωστό και προσβάσιμο γίνεται στο ευρύ κοινό , ιδίως το Ελληνικό που εξακολουθεί να δείχνει διστακτικό ν’ αποδεχθεί τις ιδιαιτερότητες του Π.Φ.Φ εξαιτίας της γενικότερης συντηρητικής νοοτροπίας αλλά και ελλιπούς ενημέρωσης της Ελληνικής κοινωνίας που λανθασμένα θεωρεί ότι η Φιλοσοφία αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο μόνο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, μία νοοτροπία που δυστυχώς επιτείνεται από το Ακαδημαϊκό κατεστημένο σ’ αυτή τη χώρα. Μία άλλη προσπάθειά μας που άρχισε πέρυσι είναι ή καθιέρωση ωριαίας ροής προγράμματος Ομιλιών στα Συμπόσιά μας σε αντίθεση μ’ ότι γινόταν μέχρι το 2020 , κάτι το οποίο ζήτησαν αρκετοί σύνεδροι και το οποίο θα εφαρμοσθεί κι εφέτος. Αυτό που ευελπιστούμε ότι θα δείτε είναι μία όσο το δυνατόν εστιασμένη προσπάθεια των Ομιλητών να “περάσουν” στο Ακροατήριο την βεβαιότητα ότι η Φιλοσοφία όντως μπορεί να διαπαιδαγωγήσει τις διάφορες κοινωνίες έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό ότι οι πόλεμοι πρέπει να είναι η τελευταία λύση για οιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα σ’ εθνικό και διεθνές επίπεδο.

 

Ανάμεσα σε στελέχη και συνεργάτες, διακρίνουμε  τον κο Στέφανο Βογαζιανό – Ρόϋ

και τη Γραμματέα, Μαρία Ρετάλη, (στιγμιότυπο 2019 Μαλασία).

 

 

Αριστερά διακρίνουμε τον κο Igor Kondrashin,

πρόεδρο του Παγκοσμίου Φιλοσοφικού Φόρουμ – W.P.F,

με στενούς συνεργάτες.

 

 Ο πολιτισμός όπως κι εσείς πολύ καλά γνωρίζετε, έχει αντιμετωπίσει γενικά μια στασιμότητα λόγω της πανδημίας, αλλά θα έλεγα ότι και πάλι βγαίνει προς τα έξω. Εσείς ως διοργανωτές, έχετε προσπαθήσει πολύ και έχετε αγωνιστεί για τη διάδοση των ιδεών της φιλοσοφίας, όμως εδώ υπάρχει μια καινοτομία από εσάς θα ήθελα να μας μιλήσετε για αυτήν και τι κάνετε τώρα πια στο Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Φόρουμ;

Η καινοτομία είναι η συνεχής προσπάθεια μας στο Π.Φ.Φ να κάνουμε σαφές όπως σας είπα και πιο πριν , ότι η διδασκαλία της Φιλοσοφίας δεν μπορεί να είναι περιχαρακωμένη μέσα στα στενά πλαίσια των διαφόρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ανά τον Κόσμο, αλλά ότι τα διδάγματα και κελεύσματά της μπορούν κάλλιστα να διδαχθούν και μεταλαμπεδευθούν και από άλλους φορείς , όπως το Π.Φ.Φ , παρόμοιες Ομάδες με τη μορφή ιδιωτικών Οργανισμών που δραστηριοποιούνται είτε συμβατικά είτε ηλεκτρονικά με τη μορφή διαδικτυακών , τηλεοπτικών ή ραδιοφωνικών προγραμμάτων όπως εξάλλου είχε ζητήσει η UNESCO πριν έντεκα χρόνια με την τότε Διευθύντριά της Ιρίνα Μποκόβα και την πρότασή της για δια βίου μαθήματα Φιλοσοφίας από εκπαιδευτικούς φορείς που θα αναδύονται τόσο μέσω κρατικής όσο και ιδιωτικής πρωτοβουλίας με κάθε δυνατό τρόπο έκφρασης , μία στρατηγική που δυστυχώς δεν υποστηρίχθηκε από τους διαδόχους της και προσέκρουσε στην συνεχή προσπάθεια του συντηρητικού Ακαδημαϊκού κατεστημένου να μονοπωλήσει την Φιλοσοφική διδασκαλία

 

Σας πλαισιώνουν σημαντικοί άνθρωποι από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, πόσο δύσκολο είναι κανείς να βρίσκεται σε τέτοιες εκδηλώσεις ανά των κόσμο και να είναι και στην Ελλάδα συγχρόνως. Έχουμε μια εξέλιξη ως προς το έργο σας κάθε χρόνο που σηματοδοτεί την διάδοση της φιλοσοφίας και την πρακτική της, στην καθημερινή μας ζωής.

Όντως δεν είναι εύκολο ν’ ανταποκρίνεται ένας πανεπιστημιακός ή και ευρύτερα Φιλοσοφικός Στοχαστής σε πολλαπλούς ρόλους αλλά οφείλουμε όσοι όντως είμαστε συνειδητά ταγμένοι στην διάδοση της Φιλοσοφίας με τον τρόπο που σας ανέφερα, να κάνουμε αυτή την υπέρβαση. Έχω προσωπικά προσκλήσεις συμμετοχής σαν Ομιλητής στο Συμπόσιο Φιλοσοφίας που οργανώνεται στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας της Φιλοσοφίας τον Νοέμβριο του 2022 στην οποία καλούμαι για τρίτη φορά να συμμετάσχω σ’ αυτή την πόλη καθώς και σε Συμπόσιο Φιλοσοφίας του Π.Φ.Φ στο Ισλαμαμπάντ στην Ινδία τον Ιανουάριο του 2023.Πιστεύω ότι ανεξάρτητα από το αν μπορεί κάποιος ν’ ανταποκρίνεται , δεν πρέπει να παραιτείται από την συνεχή προσπάθεια να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην διάδοση της Πρακτικής Φιλοσοφίας όποιο και αν είναι το τίμημα.

 

                           

(στιγμιότυπα από το W.P.F 2021 ).

 

Κε Βογαζιανέ, πολύ σημαντικές οι προσπάθειές σας, έχουν τεράστιο ενδιαφέρον, ποιοι είναι δίπλα σας και σας δίνουν ένα χέρι βοηθείας, αφουγκράζεται η πολιτεία το όλο εγχείρημα;

Δημιουργήσαμε εφέτος Ομάδες Εργασίας ,μία επιστημονική με επικεφαλής τον φίλο Χρήστο Κίτσο ,ομότιμο Καθηγητή Στατιστικής του παν/μίου Δυτικής Αττικής που επιμελείται της πρόσκλησης Ομιλητών και της αξιολόγησης των Ομιλιών τους ,μία Οργανωτική -Γραμματειακή με επικεφαλής τον επίτιμο πρόεδρο των ΕΝ.ΠΑΝ κο Γιάννη Γαλάνη και μία πολιτιστική-καλλιτεχνική με πρόεδρο την καθηγήτρια ,συγγραφέα και πρόεδρο του Ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Writers Capital Foundation Κα Ειρήνη Ντούρα Καββαδία.

Η πολιτεία όπως σας ανέφερα και πριν αρκείται στην παροχή αιγίδων μια και η επίσημη εκπαιδευτικής της έκφραση, δηλαδή τα διάφορα παν/μια βλέπουν ανταγωνιστικά και όχι συναγωνιστικά, όπως θα έπρεπε, το Π.Φ.Φ.

 

                          

(στιγμιότυπα από το W.P.F 2021 Αθήνα).

 

Τι εύχεστε να γίνει όσο αφορά το W.P.F και τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

Εύχομαι όπως και όλοι μας να μπορέσουμε να κάνουμε τον μέσο πολίτη να καταλάβει την σημασία της προσπάθειας του Π.Φ.Φ που είναι όπως είπαμε ο εντοπισμός και αξιοποίηση των πρακτικών διδαγμάτων και υποδείξεων, της Φιλοσοφίας. Είναι μία δύσκολή προσπάθεια και λόγω ,συν τοις άλλοις, της μη ύπαρξης επαρκών οικονομικών πόρων γι’ αυτό και καλούμε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια  και να βοηθήσει στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας που στοχεύει να φέρουμε την Φιλοσοφία κοντά στον Άνθρωπο μέσα από μία γλώσσα και μέθοδο κατανοητή σ’ όλους και όχι μέσα από βαρύγδουπα, φοβιστικά σχήματα που περισσότερο απωθούν παρά ενθαρρύνουν.

 

        

 

         

 

 

 

(στιγμιότυπα από τις Βραβεύσεις 2021)

 

 

                         

 

Στέφανος Βογαζιανός – Ρόυ – Σύντομο Βιογραφικό

 

Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών

με μεταπτυχιακές σπουδές στα Παν/μια Εδιμβούργου

και Γλασκώβης όπου και ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ

Συγκριτικής Εθνολογίας με εξειδίκευση στην

πολιτισμική διαδραστικότητα Ινδοευρωπαϊκών και

Σημιτικών πολιτισμών της Ύστερης Εποχής του

Χαλκού στην Α. Μεσόγειο.

 

Είναι μόνιμο Μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Παν/μίου

Γλασκώβης . Μέλος Διεθνούς Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών ,

στη Φλόριντα των ΗΠΑ και τέως Συγγραφέας και Κριτικός

Επιστημονικού και Διδακτικού υλικού Ελληνικού Ανοιχτού

Παν/μίου στην Ενότητα «Ελληνική Διασπορά» του Τομέα

«Ελληνικός Πολιτισμός».

-Συνεργάτης Ελληνικών και Ξένων Επιστημονικών-

Ιστορικών Επιθεωρήσεων και Ομιλητής σε διεθνή

Συνέδρια και τηλεοπτικές εκπομπές με θέματα την

Ιστορικότητα της Βίβλου , την διαπολιτισμική

διαδραστικότητα Λαών της Ανατολικής.

Μεσογείου στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού και την επίδραση μυθολογικών κύκλων

σε μείζονες μεταγενέστερες θρησκευτικές αντιλήψεις.

-Διδάκτωρ Πρακτικής Φιλοσοφίας του παν/μίου του

Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ ( ΠΦΦ, www.wpf-

unesco.org ).

-Μέλος Επιτροπής Αξιολόγησης εισερχομένων

επιστημονικών συγγραμμάτων της Βιβλιοθήκης του

Παν/μίου Γλασκώβης , ιστορικού Διδακτικού Υλικού

για μεταπτυχιακά σεμινάρια και προόδου συγγραφής

μεταπτυχιακών διατριβών στον Τομέα της Ιστορικής

Ερμηνείας της Βίβλου και των διαπολιτισμικών και

φυλετικών συγχρωτισμών πολιτισμών της

Ανατολικής Μεσογείου κατά την Ύστερη Εποχή του

Χαλκού στο ίδιο Παν/μιο.

-Καθηγητής Business English σε σεμινάρια στελεχών

επιχειρήσεων.

– Πρόεδρος κεντρικού παραρτήματος Αθηνών του

Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ (Π.Φ.Φ) και Αντιπρόεδρος του,

σε διεθνές επίπεδο.

-Διευθυντής εξ αποστάσεως Σπουδών Σωκρατικής Σχολής του Π.Φ.Φ.

– Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Π.Φ.Φ .

-Τέως Αντιπρόεδρος Ομίλου για την UNESCO Τεχνών,

Λόγου και Επιστημών Ελλάδας.

– Μέλος Δ.Σ του Παγκόσμιου Πολιτιστικού κέντρου

ΟΛΥΜΠΟΣ και Διδάσκων στο εκεί εξ αποστάσεως

Ανοικτό , avatar e-learning παν/μιο στον Τομέα της Πολιτισμικής

και Φυλετικής Διαδραστικότητας κατά την Ύστερη Εποχή του

Χαλκού στην Ανατολική Μεσόγειο.

– Μέλος αντιπροσωπευτικής επιστημονικής ομάδος που

εκπροσώπησε το Π.Φ.Φ στις διεθνούς συμμετοχής

εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Φιλοσοφίας

στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας το 2018 και

2019 και αρθρογράφος στον συλλεκτικό , παγκόσμιας

συμμετοχής τόμο « Το Πνεύμα της Φιλοσοφίας»

σε έκδοση του εκεί Εθνικού Παραρτήματος του Π.Φ.Φ.

(roysteve2001@hotmail.com

riddleblaster@gmail.com).

 

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

13ο Συμπόσιο  Πρακτικής-Κλασσικής Φιλοσοφίας

του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ (Π.Φ.Φ.)

www.wpf2000.blogspot.com

 

Διεθνές  Συμπόσιο  Κλασικής –Πρακτικής Φιλοσοφίας του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού  Φόρουμ – ΠΦΦ (www.wpf.unesco.org), του μοναδικού     Επιστημονικού   Οργανισμού   για τη διάδοση και καθιέρωση  της Πρακτικής Φιλοσοφίας παγκοσμίως, με 60 εθνικά παραρτήματα σε τέσσερις (4) ηπείρους. Δεκατρία χρόνια αδιάλειπτης διεξαγωγής, Παγκόσμιων Συμποσίων Πρακτικής Φιλοσοφίας.

Θέμα:

«Η  Φιλοσοφική Σκέψη και Δράση ως παράγοντες αποτροπής  μίας Παγκόσμιας Σύρραξης»

Συνδιοργάνωση:

Ελληνικού-Κεντρικού Τμήματος του Π.Φ.Φ.

Ενώσεων Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΕΝ.Π.ΑΝ.)

Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Χώροι, ημερομηνίες και ώρες  εκδηλώσεων:

Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών

Ακαδημίας και Γενναδίου 8, Αθήνα

 

13 Οκτωβρίου 2022

Ώρες συνεδριών 10:00 -13:00  και 15:00 -19:00

 

14 Οκτωβρίου 2022

Ώρες συνεδριών 10:00 -13:00  και 15:00 -19:00

& Πολιτιστικό-καλλιτεχνικό πρόγραμμα

 

Εγγραφές στους ανωτέρω χώρους φιλοξενίας του Συμποσίου καθ’ όλη τη διάρκεια των συνεδριών.

 

 

Post Author: athensupdategr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *