Ο Νικόλαος Βαφειάδης είναι Αντιδήμαρχος Παιδείας και Ψηφιακής Μετάβασης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων
Οι εκλογές για τον Α’ και Β’ Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης έφτασαν. Εμείς, στην πόλη της Αθήνας ανυπομονούμε να φτάσει η Κυριακή των εκλογών στις 8 Οκτωβρίου. Και αυτό γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι θα είναι η ημερομηνία που θα σφραγίσει την απόλυτη έγκριση του δημοτών της Αθήνας στο έργο που ήδη έχει φέρει εις πέρας ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αλλά και σε αυτό που πρόκειται να ξεδιπλώσει τα επόμενα πέντε χρόνια.
Δεν είναι δυνατόν να αποτυπωθεί όλο το έργο σε μερικές γραμμές. Ωστόσο, θα επιχειρήσω να αναφέρω -όχι για λόγους επικοινωνιακούς, αλλά για λόγους λογοδοσίας- την εικόνα της Αθήνας το 2023 σε σύγκριση με αυτή του 2019.
Η Αθήνα, λοιπόν, σηκώθηκε ψηλά χάρη στη δουλειά ολόκληρης της δημοτικής αρχής του Κώστα Μπακογιάννη. Η Αθήνα έγινε μια πόλη καθαρή, μια πόλη με περισσότερο πράσινο, μια πόλη με περισσότερο και καλύτερο φωτισμό, με περισσότερες ανανεωμένες και ασφαλείς παιδικές χαρές. Έγινε μια πόλη με καλύτερους δρόμους και πεζοδρόμια και με νέα τοπόσημα όπως η νέα πλατεία Ομονοίας, αλλά και το νέο Θεάτρου του Λυκαβηττού και ασφαλώς το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Ελαιώνα. Μια πόλη που απέκτησε επιτέλους Δημοτικό Κτηνιατρείο, το οποίο και εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Μία πόλη που έχει πλέον ένα έντονο κοινωνικό πρόσημο, με το Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων -το οποίο πήρε σάρκα και οστά όταν υπηρετούσα ως Αντιδήμαρχος Κοινωνική Αλληλεγγύης- και πλέον και το Κέντρο για την Οικογένεια και το Παιδί.
Και αναμφισβήτητα, σε ότι με αφορά, ως Αντιδήμαρχο Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας, δουλέψαμε σκληρά και με συνέπεια για να έχει κάνουμε την Αθήνα μια πόλη με ασφαλή, φροντισμένα και συμπεριληπτικά σχολεία. Με ασφαλείς και φιλόξενες παιδικές εξοχές και κατασκηνώσεις. Με πιο κοινωνικά ευαίσθητη παιδεία μέσα από το Κοινωνικό Φροντιστήριο και τη Δια Βίου Μάθηση με μαθήματα υπολογιστών για ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Με μέριμνα για ΑΜΕΑ μέσα από την τοποθέτηση ανελκυστήρων και ραμπών σε σχολεία της πόλης μας.
Και φυσικά, η κορωνίδα των πολιτών, τις οποίες κλήθηκα να υπηρετήσω, ήταν το γεγονός ότι δημιουργήσαμε μία Αθήνα με τεράστιο ψηφιακό κεφάλαιο. Κάναμε μια ψηφιακή επανάσταση που πάταξε τη γραφειοκρατία. Δημιουργήσαμε μια Αθήνα που παρέχει πλέον το 100% των υπηρεσιών της ψηφιακά. Μια πόλη που εκμηδένισε τις ουρές και την ταλαιπωρία. Με βραβευμένες ψηφιακές υπηρεσίες για τις οποίες ακόμα και ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης εξέφρασε το θαυμασμό του κατά την επίσκεψή του στην πόλη μας. Παράλληλα, συμβάλλαμε στην αμεσότερη επίλυση των προβλημάτων μέσα από ηλεκτρονικές εφαρμογές -όπως το Novoville- που βοηθούν στη γεφύρωση της επικοινωνία μεταξύ Δήμου και δημοτών.
Το έργο αυτό την επόμενη πενταετία θα επεκταθεί και θα ενταθεί σε όλα τα επίπεδα. Ήδη υπάρχουν οκτώ εμβληματικά προγράμματα ύψους €19,8 εκατ. ευρώ που σχεδιάστηκαν από τον Δήμο Αθηναίων μέσω της ΔΑΕΜ, εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και θα υλοποιηθούν στα επόμενα πέντε χρόνια.
Η ομάδα που σήκωσε την Αθήνα Ψηλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τη δουλειά και την επιμονή της να λύνει προβλήματα είναι δεδομένο ότι θα κάνει θαύματα μέχρι το τέλος της επόμενης θητείας της που οι δημότες της Αθήνας θα εγκρίνουν πανηγυρικά. Είναι δεδομένο ότι η Αθήνα με το όραμα και το πρόγραμμα που παρουσίασες ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης θα σηκωθεί πολύ ψηλότερα.